Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Download hier een gratis ZZP overeenkomst van opdracht

Hier kan je gratis een voorbeeld ZZP overeenkomst van opdracht downloaden en vind je alle belangrijke tips. Waar moet je op letten en wat is er echt belangrijk? Lees het hier.

Een overeenkomst van opdracht gebruik je als je voor iemand werk gaat uitvoeren of als iemand voor jou werk gaat uitvoeren bijvoorbeeld als ZZP’er. Spreek je daarover iets met elkaar af dan is het goed dit schriftelijk vast te leggen, in een overeenkomst van opdracht.

Let op, opzeggen kan altijd!

Voordat we ingaan op de inhoud van de overeenkomst is het van belang te weten dat opzegging van een overeenkomst van opdracht altijd kan. Zelfs als de opdrachtnemer zijn afspraken nakomt. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel.

Gratis ZZP overeenkomst van opdracht

Altijd handig, gratis voorbeelden overeenkomst van opdracht. Wij hebben er in ieder geval één voor je. Die vind je hieronder, onder de downloadknop.

Wat moet er in een overeenkomst van opdracht staan?

In een overeenkomst van opdracht moet in ieder geval staan wie opdrachtgever is en wie opdrachtnemer. Opdrachtgever is degene die een vraag heeft om werk te laten uitvoeren, opdrachtnemer is degene die het werk uitvoert. Dit, en de volgende tips staan ook in het voorbeeld contract zzp.

Verder is het van belang dat goed wordt omschreven wat er is afgesproken. Wat voor werk moet er worden uitgevoerd, wanneer moet het klaar zijn en aan welke voorwaarden moet het eindresultaat voldoen? Allemaal onderwerpen die in de overeenkomst moeten worden opgenomen. Als je dat goed beschrijft en opneemt weet iedereen waar die aan toe is. Dit voorkomt een hoop gezeur achteraf.

Prijs

Beschrijf goed welke prijs opdrachtgever moet betalen. Is dat een vaste prijs of bijvoorbeeld een prijs per uur . Bedenk goed dat bij een prijs per uur het moeilijk is te voorspellen wat de uiteindelijke kosten zullen zijn. Spreek je toch een prijs per uur af, dan is het goed om ook een maximum bedrag af te spreken. Bedenk ook of de prijs inclusief of exclusief BTW is en neem dit ook in de overeenkomst op. Maak ook afspraken over eventuele reiskosten. Zitten die in de prijs of juist niet.

Kwaliteit

Spreek duidelijk af wat je als opdrachtgever verwacht. Geef je opdracht om een website te bouwen leg dan goed vast waar de website aan moet voldoen en wat je precies van de opdrachtnemer verwacht. Dat is belangrijk. Doet de opdrachtnemer niet wat er van hem verwacht wordt dan kan je hem in gebreke stellen. Hoe moet dat en wat betekent dat? Lees hier meer over in gebreke stellen en de gevolgen daarvan.

Einde

Het kan verstandig zijn om op te nemen hoe lang de overeenkomst van opdracht blijft bestaan. Als je opdracht geeft om een schuur te bouwen is het duidelijk. Is de schuur klaar dan is de overeenkomst voorbij. Maar spreek je bijvoorbeeld af dat iemand je tuin onderhoudt dan is het niet duidelijk of je dit voor een maand, een jaar of altijd afspreekt. Dan is het goed een einddatum te noemen of om af te spreken dat de overeenkomst kan worden opgezegd. Dan zit je niet voor altijd aan de overeenkomst vast.

Bevoegde rechter

Het kan verstandig zijn op af te spreken welke rechter bevoegd is in geval er discussie over de overeenkomst ontstaat. Woon je zelf in Breda en wil je een opdracht uitvoeren in Leeuwarden, dan wil je misschien niet naar de rechtbank Leeuwarden moeten als er een probleem is. Neem dan op dat de rechtbank Breda bevoegd is om van geschillen ten aanzien van de overeenkomst kennis te nemen.

Gratis voorbeeld ZZP overeenkomst van opdracht. Gratis voorbeeld ZZP overeenkomst van opdracht.

Wat is een ZZP overeenkomst van opdracht?

In een overeenkomst van opdracht leg je de afspraken vast tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer. Gebruik het gratis modelcontract in dit artikel om dit goed te doen.

Wie kan een overeenkomst van opdracht gebruiken?

Iedereen die een opdracht wil geven of wil aannemen kan deze overeenkomst gebruiken. De overeenkomst wordt vaak gebruikt door ZZP’ers.

Heb je altijd een overeenkomst van opdracht nodig?

Nee die is niet verplicht. Maar het helpt je wel om aan te tonen wat de afspraken waren als er problemen ontstaan. Zo voorkom je dat je schade leidt of geld verliest.

Belastingdienst en overeenkomst van opdracht

De belastingdienst heeft modelovereenkomsten van opdracht. Deze zijn goedgekeurd door de belastingdienst. Als je deze gebruikt weet je zeker dat de opdrachtnemer als zelfstandige wordt aangemerkt en niet als werknemer. Dit is voor een opdrachtgever belangrijk.

Is een overeenkomst van opdracht een arbeidsovereenkomst?

Nee dit zijn twee verschillende overeenkomsten. Maar als je een overeenkomst van opdracht verkeert opstelt kan de belastingdienst de overeenkomst van opdracht wel als arbeidsovereenkomst aanmerken. Om dit te voorkomen kan je de modelovereenkomsten van de belastingdienst gebruiken.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten