Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Zo kom je aan een goedkope advocaat. Betaal niet teveel met deze 7 tips!

Heb je een advocaat nodig, dan wil je zeker niet te veel betalen. En dat hoeft gelukkig ook niet. Lees het hier. 7 tips voor het vinden van een goedkope advocaat.

Rechtsbijstandsverzekering

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kost een advocaat je waarschijnlijk niets. Controleer dit dus direct. Bel of mail je verzekeraar en vraag of je probleem gedekt is. Als dat het geval is hoef je niets te betalen. En vaak kan je ook zelf kiezen wie je wil inschakelen.

Toevoeging

Heb je een laag inkomen? Dan heb je vaak recht op een toevoeging. Die is ook vaak gratis. Kijk hier (pro deo advocaat) of je recht hebt op een toevoeging en bespaar veel geld.

Offerte

Heb je geen rechtsbijstandsverzekering en geen recht op een toevoeging, dan moet je waarschijnlijk betalen voor de gevraagde werkzaamheden . Maar de ene advocaat is goedkoper dan de andere. Voordat je met een advocaat in zee gaat is het goed een offerte op te vragen. Leg je probleem voor en vraag een inschatting van de kosten te maken. Als je dat met meerdere advocaten doet, weet je snel welke het goedkoopst is. Zo weet je beter welke kosten te verwachten zijn.

Ervaring

Vraag je een offerte op, dan is het ook goed te vragen hoeveel ervaring de advocaat heeft met het behandelen van problemen zoals die van jou. Heeft de advocaat hier veel ervaring mee, dan is de kans groot dat hij het sneller (en dus goedkoper) kan oplossen dan een advocaat met minder ervaring.

Fixed fee

Probeer een vaste prijs af te spreken voor de werkzaamheden. Dan weet je waar je aan toe bent. Doe je dat niet dan kunnen de kosten oplopen als de advocaat er meer tijd aan kwijt is. Spreek je een vaste prijs af en kost het meer tijd, dan kost het jou niet meer geld. Dat scheelt.

Plafond

Als je geen fixed fee kan afspreken kan je een plafond af spreken. Je spreekt een bedrag van bijvoorbeeld € 750,- af. Als de kosten van je advocaat boven de € 750,- komen krijg je een seintje. Je kan dan besluiten of je advocaat verder kan werken of dat hij moet stoppen zodat de kosten niet te hoog worden.

No cure no pay

No cure no pay betekent dat je alleen betaalt als het probleem is opgelost. Is het niet opgelost, hoef je niet te betalen. Advocaten in Nederland mogen niet no cure no pay werken, dat staat in de wet. Maar ze mogen wel no cure low pay werken. Komt er geen oplossing, dan betaal je minder. Wordt je probleem wel opgelost, dan moet je meer betalen. Maar dan heb je ook geen probleem meer en is dat het geld wel waard.

Vastleggen

Welke afspraak je ook maakt, zorg dat je het schriftelijk of per mail vast legt. Dan weet je zeker dat afspraak ook echt afspraak is en kom je niet voor verassingen te staan.

Goedkope advocaat

Dit waren ze dan. 7 tips voor het vinden van een goedkope advocaat. Zo betaal je nooit teveel.

7 tips voor het vinden van een goedkope advocaat.

Veel gestelde vragen:

Wat kost een advocaat?

De meeste advocaten werken op uurtarief. Dat betekent dat je een prijs per uur afspreekt. Gemiddeld ligt het uurtarief van een advocaat tussen de € 150,- en € 300,- per uur. Dit is exclusief BTW.

Wat is no cure no pay

Bij no cure no pay betaal je alleen als de advocaat een oplossing bereikt of de procedure wint. In Nederland mogen advocaten niet op basis van no cure no pay werken. Wel op basis van no cure low pay. In dat geval betaal je minder als de advocaat geen succes haalt.

Wat is een pro deo advocaat?

Voor een pro deo advocaat hoef je niet te betalen. De overheid betaalt de kosten van de advocaat. Je kan alleen gebruik maken van een pro deo advocaat als je weinig of geen eigen inkomen hebt. Verdien je genoeg dan kan je niet van een pro deo advocaat gebruik maken.

Wat is een advocaat op toevoeging?

Dat is hetzelfde als een pro deo advocaat.

Wat is een fixed fee?

Je kan met een advocaat een vast bedrag afspreken, bijvoorbeeld voor het opstellen van een huurovereenkomst. Dan weet je precies wat je moet betalen. Dit heet een fixed fee.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *