Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Zo kan je bij het WOZ waarde loket snel gegevens opvragen.

WOZ waarde loket. Waar heb je de WOZ waarde precies voor nodig en waar kan je die vinden? En hoe maak je bezwaar tegen deze waarde als je het er niet mee eens bent?

Waar?

Je gemeente bericht je elk jaar in maart wat de waarde van je huis is. Maar ben je de beschikking van de gemeente kwijt en wil je toch weten wat de waardering van je huis volgens de gemeente is, dan kan je naar het WOZ waarde loket van de Rijksoverheid. Hier kan je de WOZ waarde opvragen. De beschikking heb je bijvoorbeeld nodig om bezwaar te maken tegen de geschatte waardering. Je kan ook de waardering van een woning opvragen per sms.

Kadaster

In het Kadaster wordt de eigendom van een woning ingeschreven. Ook wordt de hypotheek en de hypotheekhouder die bij de woning horen hier ingeschreven. De WOZ waarde wordt niet in het Kadaster opgenomen. Die vind je hier dus niet. Hieronder lees je waar je die wel kan vinden

WOZ waarde loket

WOZ is de afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar opnieuw stelt je gemeente de waardering van je woning vast. Daarbij kijkt de gemeente naar de locatie van de woning en het oppervlak en de inhoud van de woning. De gemeente stelt de waardering van je woning elk jaar opnieuw in maart vast. Je ontvangt per post van de gemeente het bericht wat de waardering van je woning voor dat jaar is. Dit heet een WOZ beschikking. Deze waarde is de geschatte waardering van je huis voor het vorige jaar. Dus in de beschikking die je in maart 2021 ontvangt staat de geschatte waarde van je huis op 1 januari 2020.

Waarvoor?

De gemeente gebruikt de waardering van je woning om gemeentelijke belastingen te berekenen. Bijvoorbeeld rioolheffing, waterschapslasten en onroerendezaakbelasting. Maar ook voor andere belastingen wordt deze waarde in de berekening meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan erfbelasting of schenkbelasting. Maar ook bij de inkomstenbelasting speelt deze waarde een rol via het eigenwoningforfait.

Niet eens

Omdat de waardering van je woning voor het berekenen van veel belastingen en heffingen gebruikt wordt is het belangrijk dat de WOZ waardering goed berekend is. Vind je dat de WOZ waarde te hoog is berekend, dan kan je bezwaar maken. Het is wel belangrijk dat je dit op tijd doet. De datum van de WOZ waarde beschikking is daarvoor belangrijk. Zodra je dit bericht van de gemeente ontvangt begint de bezwaartermijn te lopen. Dit bericht ziet er per gemeente anders uit. Bij de ene gemeente is het een aparte brief waar alleen de nieuwe WOZ waardering genoemd staat. In een andere gemeente wordt de nieuwe WOZ waardering vermeld op de factuur voor de gemeentelijke belastingen of heffingen. Houd dit dus goed in de gaten zodat je niet te laat bent.

WOZ waarde loket, gegevens opvragen en bezwaar maken.

Meeste gestelde vragen

Waar vraag ik mijn WOZ waarde snel op?

Je WOZ waarde kan je opvragen bij het WOZ Waarde Loket van de Rijksoverheid.

Wat is WOZ waarde?

WOZ is de afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar opnieuw stelt je gemeente de WOZ waarde van je huis opnieuw vast.

Waar wordt de WOZ waarde voor gebruikt?

De WOZ waarde wordt gebruikt voor het berekenen van de rioolheffing, waterschapslasten en onroerendezaakbelasting. Maar ook voor de inkomstenbelasting, erfbelasting of schenkbelasting is de WOZ waarde van belang.

Niet eens met de WOZ waarde?

Ben je het niet eens met de WOZ waarde van je huis? Dan kan je bezwaar maken bij de gemeente. Je moet dan uitleggen waarom de WOZ waarde te hoog is vastgesteld. Let goed op de bezwaartermijn die geldt. Ben je te laat dan heeft bezwaar maken geen zin.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *