Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Wil je de wettelijke rente berekenen? Zo doe je dat snel en simpel!

Wettelijke rente berekenen? Het is niet heel ingewikkeld. Maar je moet je wel aan de regels houden anders krijg je je geld niet. Hier leggen we uit hoe het moet en waar je op moet letten.

Wat is wettelijke rente?

Wat is wettelijke rente? Wettelijke rente is de rente die in de wet is opgenomen en die verschuldigd is in bepaalde in de wet genoemde gevallen. Er zijn twee verschillende soorten wettelijke rente. Er is de ”gewone” rente (artikel 6:119 BW) en de rente voor handelstransacties (artikel 6:119a BW). De rente die niet voor handelstransacties geldt, dus de ”gewone” rente is 2%. Deze rente mag je gebruiken als je de rente berekent over de schuld van een particulier. Maar wil je de rente berekenen voor een schuld van een bedrijf dan mag je een rente van 8% gebruiken. Dit percentage wordt ook wel de handelsrente genoemd.

Wettelijke rente loonvordering

Is de wettelijke rente voor een loonvordering anders dan de wettelijke rente voor letselschade? Nee die rente is niet anders. De wet kent maar twee soorten wettelijke rente. De gewone wettelijke rente in artikel 6:119 BW en de wettelijke handelsrente in artikel 6:119a BW. Dus of je nu de wettelijke rente voor een loonvordering of de wettelijke rente voor letselschade moet berekenen, de verschuldigde rente blijft gelijk.

Wettelijke rente belastingdienst

Soms wordt er gesproken over de wettelijke rente van de belastingdienst. Maar dat klopt formeel niet. De rente die de belastingdienst berekent is geen wettelijke rente maar invorderingsrente. Invorderingsrente is ook in de wet opgenomen maar is geen wettelijke rente. Dus wettelijke rente belastingdienst is gewoon invorderingsrente.

Per jaar

De rentepercentages van 2% of 8% gelden per jaar. Dat betekent dat je voor een schuld die maar een deel van het jaar open staat ook maar een deel van het rentepercentage moet rekenen. Een voorbeeld. Stel je hebt een schuld van EUR 1000,-. De schuld staat precies een jaar open en je bent een particulier. De rente die dan berekent wordt bedraagt 2%. Over EUR 1000,- is dit EUR 20,-. Je moet dus EUR 1020,- terugbetalen. Maar als de schuld maar vier maanden open staat is de rente die je moet betalen EUR 6,66. Vier maanden is namelijk 1/3e van het jaar dus je betaalt ook 1/3e van EUR 20,-.

Wettelijke rente berekenen

De wettelijke rente is in de wet opgenomen. Dat betekent dat iedere schuldeiser het recht heeft wettelijke rente te rekenen voor een schuld die niet betaald wordt. Maar let wel goed op of de juiste rente wordt berekend en of de rente juist wordt berekend. Ben je een particulier controleer dan of niet per ongeluk de wettelijke rente voor handelstransacties is gebruikt. Die is namelijk veel hoger (8%) dan de rente die je moet betalen als particulier (2%). Kijk ook of de rente juist berekend is. Is er in de tussentijd bijvoorbeeld al een deel van de schuld betaald, dan mag daar geen wettelijke rente meer over worden gerekend.

Vaste rente

De rentepercentages voor de wettelijke rente staan vast maar de overheid kan die van tijd tot tijd veranderen. De overheid publiceert altijd de meest recente rente percentages. Deze vind je hier. Controleer welke rente voor jou van toepassing is en of die ook gebruikt is. Dan betaal je in ieder geval niet teveel. Naast wettelijke rente ben je misschien ook buitengerechtelijke incassokosten verschuldigd. Lees hier meer over buitengerechtelijke incassokosten.

Wettelijke rente berekenen? Lees hier hoe je dat doet.

Wat is wettelijke rente?

Dit is de rente die je op grond van de wet mag berekenen als een schuld niet op tijd betaald wordt.

Hoe hoog is de wettelijke rente?

Voor een schuld van een consument is de wettelijke rente 2%. Voor een schuld van een bedrijf is de wettelijke rente 8%.

Is de wettelijke rente per maand of per jaar?

De wettelijke rente wordt per jaar berekend. Als je een schuld een half jaar te laat betaald ben je dus de helft van de wettelijke rente verschuldigd.

Kan ik er iets aan doen als een hogere rente wordt berekend?

Ja dat kan. Voor een schuld van een consument mag geen hogere rente worden gerekend dan de wettelijke rente. Wordt er een hogere rente gerekend dan hoef je die niet te betalen. Dit is anders als je een lening aangaat als consument. Dan kan er wel een andere rente worden gerekend.

Als ik een deel van de schuld betaal hoe zit het dan met de wettelijke rente?

Als je een deel van de schuld betaalt hoef je daarover geen wettelijke rente meer te betalen. Je hoeft alleen nog wettelijke rente te betalen over de schuld die nog open staat.

Wat is het verschil tussen wettelijke rente en wettelijke handelsrente?

De wettelijke handelsrente is hoger dan de wettelijke rente maar mag alleen worden gerekend tussen twee zakelijke partijen.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *