Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Werkgever failliet en nu?

Is je werkgever failliet? Dan komen er heel wat vragen op je af. Waar heb je recht op en wat moet je doen? Lees hier de antwoorden op de vraag: Werkgever failliet en nu?

Werkgever failliet

Gaat je werkgever failliet dan komt er een curator. Die zal alle werknemers ontslaan. Ook als het bedrijf verder gaat na het faillissement. Ontslag is namelijk noodzakelijk. De curator stuurt alle werknemers een ontslagbrief. Die brief is nodig voor een uitkering van het UWV. De curator kan je vragen om de werkzaamheden die je normaal uitvoerde nog tijdelijk uit te voeren. Dat kan ook nadat de curator je ontslagen heeft. Omdat je ook nog tijdelijk loon krijgt moet je ook de gevraagde werkzaamheden uitvoeren. Doe je dat niet dan hoeft de curator ook geen loon te betalen.

UWV

Heb je de ontslagbrief van de curator ontvangen, dan kan je je melden bij het UWV. Het UWV vraagt je formulieren in te vullen zodat je een uitkering ontvangt. Het UWV betaalt je loon tot maximaal 8 weken na het ontslag door de curator door. Hoe lang het UWV precies doorbetaalt bepaalt het UWV. Nadat je geen loon meer van het UWV ontvangt heb je recht op een uitkering. Ook dat overleg je met het UWV.

Achterstallig loon

Heb je nog niet al je salaris van je werkgever ontvangen en gaat die failliet? Dan krijg je waarschijnlijk het achterstallig loon van het UWV. Maar let op, het UWV betaalt niet al het achterstallig salaris. Het loon dat betaald moest worden over een periode van 13 weken vóór faillissementsdatum betaalt het UWV uit. Heb je nog ouder loon tegoed dan krijg je dat helaas niet van het UWV.

Andere baan

Heb je een nieuwe baan gevonden nadat je de ontslagbrief van de curator hebt ontvangen? Hartstikke mooi natuurlijk. Dat mag altijd, ook als de curator je gevraagd heeft de werkzaamheden nog tijdelijk voort te zetten. Je moet je nieuwe baan alleen nog wel even melden bij de curator en het UWV. Verder hoef je niets te doen. Je kan meteen bij je nieuwe werkgever aan het werk.

Vakantiedagen

Heb je nog vakantiedagen? Overleg met het UWV of die vakantiedagen kan uitkeren. Als dat kan is dat erg fijn want anders ben je die vakantiedagen helaas kwijt.

Vordering op de curator

Betaalt het UWV niet al het achterstallig loon of vakantiedagen uit? Dan kan je dat deel dat je niet van het UWV ontvangt als vordering bij de curator indienen. Dat klinkt moeilijk maar dat valt gelukkig mee. Je hoeft alleen de curator te melden dat je nog een vordering hebt die het UWV niet betaalt. Geef daarbij aan wat de hoogte is van die vordering. Vaak kan dit gewoon via de mail. Is er aan het eind van het faillissement voldoende geld beschikbaar, dan betaalt de curator de vordering aan je terug. Hier kan je opzoeken wie de curator is.

Hulp

Is je werkgever failliet dan kan het handig zijn een adviseur in te schakelen. Heb je een rechtsbijstandsverzekering, meld je dan daar. Of lees hier meer over het inschakelen van een advocaat die je kan helpen. En hier vind je 7 tips hoe je een goedkope advocaat kan vinden.

Werkgever failliet? Hoe krijg ik mijn loon en vakantiedagen.

Krijg ik nog loon uitbetaald?

Ja, gaat je werkgever failliet dan betaalt het UWV achterstallig loon uit en het loon tot maximaal 8 weken na het faillissement.

Ben ik mijn vakantiedagen en vakantiegeld kwijt?

Het UWV betaalt in ieder geval het vakantiegeld uit. Vaak ook vakantiedagen maar te oude vakantiedagen soms niet.

Mag ik een andere baan accepteren?

Ja dat mag, op ieder moment na het faillissement. Ook als de curator gevraagd heeft nog werk uit te voeren. Meld je nieuwe baan bij de curator en het UWV. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Ik krijg niet alles van het UWV terug. Kan ik nog wat doen?

Ja, als het UWV niet alles uitbetaald kan je de rest als vordering bij de curator indienen. Stuur de curator een mail en geef aan wat je niet van het UWV hebt ontvangen. Als er aan het eind van het faillissement voldoende geld over is betaalt de curator uit.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *