Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Wat zijn je rechten als huurder? Lees er hier alles over.

Het is belangrijk te weten wat je rechten als huurder zijn. je hebt best veel rechten dus kan je er maar beter ook gebruik van maken. Wat je allemaal mag lees je hier.

Gebreken huur

Heb je lekkage? Is het slot kapot of doet de verwarming het niet? Dat zijn gebreken. De verhuurder moet die verhelpen. Je moet ze wel eerst schriftelijk bij de verhuurder melden. De verhuurder hoeft ze niet meteen te verhelpen maar wel binnen een redelijke termijn. 6 weken wordt als een redelijke termijn gezien. Wat doe je als de gebreken niet op tijd worden verholpen? Je kan de gebreken dan zelf verhelpen of ze laten verhelpen. De kosten die je maakt zijn dan voor de verhuurder. Je kan vergoeding voor die kosten vragen maar je kan ze ook verrekenen met de huur. Let wel op dat het om echte gebreken gaat. Dus dingen waar je last van hebt en die ten koste gaan van het woongenot. Is bijvoorbeeld een stukje verf van je kozijn af, dan is dat niet echt een gebrek. Je kan niet op kosten van je huurbaas je hele kamer laten schilderen.

Ongestoord woongenot

Je verhuurder moet er voor zorgen dat je van je woning kan genieten en daar fijn kan wonen. Dat noemen we het recht op ongestoord woongenot. Dat betekent niet alleen dat er geen gebreken aan de woning zijn maar bijvoorbeeld ook dat er geen overlast is van de buren. Wil je meer weten over geluidsoverlast, lees dan dit artikel.

Verkoop woning

De woning die je huurt wordt verkocht. Betekent dat iets voor jou? Nee helemaal niets. Koop breekt geen huur is de regel. Het enige wat verandert is de verhuurder. Al het andere blijft gelijk.

Opzeggen

Welke regels zijn er voor opzeggen van de huurovereenkomst? Het tussentijds opzeggen van een huurovereenkomst van 1 jaar kan altijd, dat lees je hier. Heb je een huurovereenkomst voor een bepaalde periode van minimaal 2 jaar gesloten, dan kan je die niet tussentijds opzeggen. Maar natuurlijk wel na 2 jaar. De opzegtermijn is altijd gelijk aan de betaaltermijn. Dus betaal je iedere maand huur, dan is de opzegtermijn ook een maand. Ook als er een andere opzegtermijn in het huurcontract staat. De opzegtermijn voor de huurder is maximaal 3 maanden. De opzegtermijn voor de verhuurder is minimaal drie maanden. Zeg de huur altijd schriftelijk met aangetekende brief op. Dan weet je zeker dat het goed gaat. Wil je alles weten over huur voor onbepaalde tijd, klik dan door naar dit artikel.

Dringend eigen gebruik

De verhuurder mag de huur opzeggen als er sprake is van dringend eigen gebruik. Dat kan zijn als de woning gesloopt wordt of moet worden gerenoveerd. Maar ook als de verhuurder de woning dringend zelf nodig heeft. Er is niet snel sprake van dringend eigen gebruik. Als daar een beroep op wordt gedaan wees dan kritisch. Onderzoek of de verhuurder echt de waarheid spreekt. Is het allemaal toch niet zo dringend, dan mag de huur niet worden opgezegd.

Hoe bereken je de huurprijs

De hoogte van de huur wordt bepaald met het puntensysteem. Ben je het niet eens met de huur. Dan kan je controleren of de huur klopt. Is de huur te hoog en wil de huurbaas de huur niet verlagen? Stap dan naar de Huurcommissie. Als zij vinden dat de huur te hoog is moet de huurder die aanpassen. Of hij wil of niet.

Leegstandswet

Huur je op grond van de Leegstandwet? Dan heeft de verhuurder een opzegtermijn van minimaal 2 maanden als de huurwoning te koop staat. In andere gevallen is er een opzegtermijn van minimaal 3 maanden. De huur moet minimaal 6 maanden duren en eindigt automatisch wanneer de Leegstandswet vergunning eindigt.

Huursubsidie

Wil je weten of je recht hebt op een toeslag? Lees dan het artikel Huurtoeslag berekenen.

Ontbinding huurovereenkomst

Komt de verhuurder zijn verplichtingen niet na? En heb je de verhuurder hier schriftelijk op gewezen? Dan is de verhuurder in verzuim. Dan kan je van de huurovereenkomst af (als je dat wil). Dat doe je door de huurovereenkomst te ontbinden. Ontbinding van de huurovereenkomst betekent dat de overeenkomst eindigt. Dat kan dus ook als de huur normaal gesproken nog door zou moeten lopen.

Rechten als huurder

Nu weet je welke rechten je hebt. Maak er gebruik van. Je kan dat zelf doen, met behulp van de Huurcommissie of met behulp van een advocaat. Wil je weten wat de Huurcommissie voor je kan betekenen? Lees dan het artikel alles over de Huurcommissie. Zoek je een goedkope advocaat, kijk dan hier.

Seniorenwoning huren

Wil je een seniorenwoning huren, dan gelden er weer andere regels waar je aan moet voldoen. In dit artikel lees je hier alles over.

Garagebox of parkeerplaats huren?

Lees hier alles wat je moet weten over het huren van een parkeerplaats of garagebox.

Wat zijn je rechten als huurder? Lees het hiet.

Wie moet de gebreken oplossen aan mijn huurhuis?

De verhuurder moet de gebreken verhelpen. Die betaalt ook voor de kosten hiervoor.

Mag ik de gebreken ook zelf verhelpen op kosten van de verhuurder?

Eerst moet je de gebreken bij de verhuurder melden. Verhelpt die de gebreken niet binnen een redelijke termijn (6 weken) dan mag je het zelf (laten) doen op kosten van de verhuurder.

Ik betaal teveel huur, wat kan ik doen?

Denk je dat je teveel betaalt, controleer dit dan eerst met het puntensysteem. Betaal je inderdaad teveel bespreek dit dan met de verhuurder. Wil die er niks aan doen, dan kan je naar de Huurcommissie.

Mijn huurhuis wordt verkocht, wat moet ik doen?

Je hoeft niks te doen. De verkoop heeft geen effect op de huurovereenkomst. Die loopt gewoon door en de koper moet die respecteren. Die kan de huur niet opeens opzeggen.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *