Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Wat doet de Huurcommissie

Huur je een woning? Dat ken je waarschijnlijk de huurcommissie wel. Maar wat doet de Huurcommissie? Wil je precies weten wat ze mogen en wat jij er aan hebt, lees dan dit artikel.

Let op, wil je alles weten over al je rechten als huurder, klik dan hier door naar dit andere artikel. Wil je weten of je een huurovereenkomst voor bepaalde tijd kan opzeggen? Lees dan dit artikel. En wil je alles weten over een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, klik dan door naar dit artikel. Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag, kijk dan meteen hier en bespaar een hoop geld. En wil je een huurcontract op twee namen, kijk dan hier hoe je dat doet.

Wat doet de Huurcommissie?

De huurcommissie zegt zelf: ‘’De Huurcommissie is een onpartijdige organisatie die meningsverschillen tussen huurders en verhuurders voorkomt, helpt oplossen of daarover een officiële uitspraak doet.’’ Dus heb je een geschil met je verhuurder o ben je juist verhuurder en doet de huurder niet wat je van hem mag verwachten? Dan kan je naar de Huurcommissie toe.

Voor wie is de Huurcommissie?

Huurders en verhuurders van sociale huurwoningen, zelfstandige woningen, kamers (onzelfstandige woonruimte), woonwagens of woonwagenstandplaatsen kunnen er terecht. Maar ook huurders en verhuurders van woningen in de vrije sector en huurders met een tijdelijk huurcontract. Huurders in de vrije sector kunnen alleen bij de huurcommissie terecht als de huurder en verhuurder daar gezamenlijk afspraken over hebben gemaakt. Wil de een niet, dan gaat het niet door.

Wie niet?

Huurders van woonboten, bedrijfsruimtes of vakantiehuizen kunnen niet bij de Huurcommissie terecht. Huurders van een woning in de vrije sector kunnen hier wel terecht als huurder en verhuurder hier allebei mee akkoord zijn.

Wat kunnen ze?

Je kan je probleem bij de Huurcommissie neerleggen. Zij zullen je probleem onderzoeken en beoordelen en daar een beslissing over nemen. Die beslissing is bindend, ook voor de verhuurder. Dat betekent dat de huurder en de verhuurder de beslissing moeten accepteren en daar naar moeten handelen. Als de beslissing bijvoorbeeld is dat de huur te hoog is, dan moet de verhuurder de huur verlagen.

Hoe ga je naar de Huurcommissie?

Je start een procedure door een formulier in te vullen. De formulieren vind je hier. Kijk goed of je het juiste formulier hebt en of je alles hebt ingevuld. Zodra het formulier is ontvangen wordt de procedure gestart.

Wil je een procedure stoppen voordat een beslissing is genomen? Dat kan. Daarvoor gebruik je dit formulier.

Wat kost de Huurcommissie?

De kosten voor de huurder zijn beperkt. Start de huurder de procedure, dan betaalt de huurder € 25,-. Start de verhuurder de procedure dan betaalt die € 300,-. Die kosten moeten vooraf betaald worden anders wordt de procedure niet gestart. Degene die de procedure verliest betaalt uiteindelijk de kosten. Dus start je als huurder een procedure en wordt je in het gelijk gesteld, dan krijg je de betaalde € 25,- terug.  

Oneens?

Ben je het oneens met de uitspraak dan kun je de Huurcommissie vragen nog een keer naar de zaak te kijken. Wil je dat dan moet je dat binnen drie weken na de eerste beslissing doen. Je kan ook naar de kantonrechter toe.  

Huurcommissie in het nieuws

Sommige mensen zijn van mening dat de Huurcommissie haar werk niet goed doet. Klachten worden steeds minder vaak in een zitting besproken en gewoon per brief afgedaan. Dat is onrechtmatig vinden sommigen. Het hele artikel hierover lees je hier.

Wat doet de Huurcommissie?

De Huurcommissie helpt en beslist over geschillen tussen huurders en verhuurders.

Kan iedereen naar de Huurcommissie?

Niet iedereen, huurders van woonboten, vakantiehuizen en bedrijfsruimte niet.

Wat kost de Huurcommissie?

Voor een huurder kost dit 25 euro. Voor een verhuurder 300 euro. Degene die verliest, betaalt.

Als je het oneens bent met de Huurcommissie?

Dan kan je vragen of ze er nog eens goed naar willen kijken en de beslissing willen aanpassen. Je kan ook naar de kantonrechter.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *