Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Voorbeeld handgeschreven volmacht. Wanneer heb je die nodig?

Het kan handig zijn, en soms zelfs noodzakelijk om iemand anders te vertegenwoordigen. Als je voor iemand anders in de supermarkt een pak suiker wil kopen, kan dat gewoon en hoef je hier niets voor te doen. Maar voor serieuzere zaken zoals het verkopen van een huis of het sluiten van een bankrekening, wordt dit anders. Dan heb je een volmacht nodig. Hier lees je wat dat precies is en vind je een voorbeeld handgeschreven volmacht.

Wat is een handgeschreven volmacht?

Voor sommige handelingen, die verder gaan dan het kopen van een pak suiker, moet je kunnen bewijzen dat je namens iemand anders mag handelen. Een notaris moet bijvoorbeeld controleren of je echt bevoegd bent om voor een ander zijn huis te verkopen. Als je alleen maar zegt dat het zo is, zal de notaris geen medewerking verlenen. Maar met een schriftelijke volmacht, getekend door degene voor wie je het huis wil verkopen, lukt het wel. In de volmacht moet in ieder geval staan wie deze verleent (naam) en wie de gevolmachtigde is. Ook moet er in staan wat de gevolmachtigde mag (bijvoorbeeld namens de ander het huis verkopen). De volmacht moet verder ondertekend zijn.

Handgeschreven

Met handgeschreven wordt bedoeld dat er geen notaris aan te pas komt om deze op te stellen. Je hoeft hem niet letterlijk met de hand uit te schrijven. Een geprint exemplaar volstaat ook. De handtekening moet wel handgeschreven zijn uiteraard. Je kan een volmacht ook door de notaris op laten stellen. Dan is het alleen geen handgeschreven volmacht meer maar een notariële volmacht. Daar komen ook kosten bij. De kosten voor een volmacht bij de notaris verschillen sterk. Vraag dan ook altijd meerdere offertes op.

Beperkt of onbeperkt?

Zorg er voor dat zo precies mogelijk wordt aangegeven wat de gevolmachtigde mag in welke situatie. Dit voorkomt problemen en onzekerheden in de toekomst. Wil je juist dat de gevolmachtigde onbeperkt bevoegd wordt, dan moet je naar de notaris. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een levenstestament. De gevolmachtigde wordt dan onbeperkt bevoegd, bijvoorbeeld als het gaat om een volmacht regelen bij dementie. Wil je daar meer over weten, kijk dan hier. Hier vind je alle informatie over het levenstestament.

Voorbeeld handgeschreven volmacht

Volmacht intrekken

Kan je een volmacht intrekken? Jazeker, dan kan altijd. Het is wel belangrijk om te weten dat er geen centrale plek is waar volmachten worden geregistreerd. Als je hem intrekt en de gevolmachtigde werkt niet mee, heeft hij nog steeds een schriftelijk stuk in handen waar op staat dat hij een ander mag vertegenwoordigen. Kies de gevolmachtigde dus zorgvuldig uit en kies iemand die je echt vertrouwt.

Voorbeeld handgeschreven volmacht

Wat is een volmacht?

Dit is een verklaring van een persoon (de volmachtgever) dat een andere persoon (de gevolmachtigde) hem mag vertegenwoordigen. De gevolmachtigde mag voor de volmachtgever afspraken maken en overeenkomsten sluiten waar de volmachtgever aan gebonden is.

Wat is een handgeschreven volmacht?

Dit is een volmacht die de volmachtgever en de gevolmachtigde zelf hebben opgesteld. Dit doen ze zonder notaris. De volmacht hoeft niet echt handgeschreven te zijn, mag ook uitgeprint zijn. De handtekeningen moeten wel handgeschreven zijn.

Kan de gevolmachtigde alles doen voor de volmachtgever?

Nee, alleen de handelingen die in de volmacht staan mag de gevolmachtigde voor de volmachtgever uitvoeren.

Geldt een volmacht voor altijd?

Nee, je kan een volmacht voor een bepaalde tijd afgeven. Is deze periode voorbij dan vervalt de volmacht automatisch. De volmachtgever kan de volmacht ook altijd (tussentijds) intrekken.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *