Een verkeersboete is nooit leuk om te ontvangen. Tegen een boete bezwaar maken is mogelijk. Maar wat is dat precies en hoe doe je dat? Hier vind je ook een voorbeeld brief bezwaar boete.
Bekeuring
Bij een lichte verkeersovertreding zoals te snel rijden of door rood rijden krijg je een bekeuring. Deze boete krijg je van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ben je het hier niet mee eens, dan maak je bezwaar. Doe dat wel op tijd en volgens de regels, anders is de kans groot dat het mislukt.
Bezwaar
Bezwaar maak je bij de Officier van Justitie binnen 6 weken na de datum die op de bekeuring vermeld staat. Let op: Dat is dus niet de datum waarop je de boete ontvangt! Houdt de juiste datum goed in de gaten. Ben je te laat dn wordt het niet behandeld. Je geeft je aan waarom de boete niet terecht is. Zorg dat je zo duidelijk en volledig mogelijk bent.
Voorbeeld brief bezwaar boete
Een voorbeeld brief om bezwaar te maken vindt je hier. Het adres waar je de brief naartoe moet sturen vind je op de boete. Het kan ook online . Dat doe je hier. Zorg dat je je DigiD bij de hand hebt, die hebt je nodig. De Officier van Justitie beslist binnen 16 weken . Krijg je gelijk, dan vervalt de boete.
Beroep
Wordt je bezwaar afgewezen, dan kan je in beroep. Hiervoor moet je naar de kantonrechter. Ga je in beroep, dan moet je de boete wel eerst betalen. Slaagt het beroep dan krijg je je geld weer terug. Beroep moet je binnen 6 weken na de eerste beslissing indienen. Ook hier is het weer de datum die op de beslissing op bezwaar is vermeld. Dus niet de datum waarop je de beslissing ontvangt. Beroep bij de kantonrechter moet met een beroepschrift. Hier vind je een voorbeeld. Je kan zelf beroep instellen. Wil je een advocaat inschakelen, hier vind je 7 tips om een goedkope advocaat te vinden.
Veel gestelde vragen:
Niet eens met de boete, wat moet ik doen?
Als je het niet eens bent met de boete moet je bezwaar maken bij de Officier van Justitie binnen zes weken na de beschikking.
Hoe maak je bezwaar?
Bezwaar maak je met deze voorbeeldbrief.
Wat gebeurt er met mijn bezwaar?
Als de officier van justitie het met je eens is, vervalt de boete. Is hij het niet met je eens dan moet je de boete gewoon betalen.
Wat is beroep?
Als je bezwaar niets oplevert (de boete blijft in stand) kan je beroep instellen bij de kantonrechter. Let op, je moet de boete wel eerst betalen. Slaagt je beroep dan krijg je de betaalde boete terug.
Hoe stel je beroep in?
Beroep instellen doe je met dit voorbeeld beroepschrift.