Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Een volmacht regelen bij dementie. Wanneer moet je dit doen?

De effecten van dementie zijn ernstig. Maar men vergeet dat er ook veel praktische problemen ontstaan. Je mag niet zomaar alles voor iemand met dementie regelen. Soms heb je een schriftelijke toestemming nodig om te handelen. Regel dit tijdig, dat voorkomt een hoop praktische problemen. Lees hier alles over een volmacht regelen bij dementie.

Waarom een volmacht?

Voor de meeste bank zaken, zoals het opzeggen of overdragen van een bankrekening of het beheren van een effectenportefeuille, heb je toestemming nodig van de rechthebbende. Dat is ook zo bij het aankopen of verkopen van onroerend goed en bij veel medische keuzes. Wil je in die gevallen iemand vertegenwoordigen met dementie, dan heb je een formele toestemming nodig. Je moet namelijk kunnen bewijzen dat degene die jij vertegenwoordigt ook wil dat jij hem vertegenwoordigt. Een mondelinge toestemming (als dat al mogelijk is) is dan vaak niet voldoende.

Wanneer moet ik een volmacht hebben?

Dementie zorgt er voor dat iemand moeilijk zijn eigen wil kan bepalen en uiten. Het is in die situatie erg lastig om een schriftelijke toestemming op te stellen. Het best is dan ook om die situatie voor te zijn en als er nog niets (of weinig) aan de hand is een en ander goed te regelen en op papier te zetten. Je kan daarbij afspreken dat de toestemming voor vertegenwoordiging pas ingaat als degene die toestemming geeft zijn eigen wil moeilijk of niet meer zelf kan bepalen.

Hoe kom ik aan een volmacht?

Je kan zelf een schriftelijke toestemming opstellen. Hoe je dat doet, lees je hier. Maar beter is het om een notaris in te schakelen voor het opstellen hiervan. Dan wordt het ook wel levenstestament genoemd. Een notaris legt de afspraken vast in een notariële akte. Met zijn kennis en ervaring komen er ook vragen voorbij waar u zelf misschien niet direct aan gedacht hebt maar die wel belangrijk zijn. Als er al sprake van dementie is als de schriftelijke toestemming wordt opgesteld, schakel dan altijd een notaris in. Die moet ook zelf vaststellen of de volmachtgever ook echt de vastgelegde afspraken wil maken. Dit voorkomt vragen voor de toekomst. Wil je een goede notaris voor een levenstestament, kijk dan hier.

Volmacht regelen bij dementie

Denk op tijd na over de praktische gevolgen van dementie. Bespreek het en leg het goed vast. Zo voorkom je in ieder geval veel praktische problemen in de toekomst.

Wat is een volmacht?

Dat is een schriftelijke toestemming om iemand te vertegenwoordigen.

Wat is vertegenwoordigen?

Je gaat dan namens iemand anders rechtshandelingen aan. Bijvoorbeeld een huis verkopen of een bankrekening opheffen.

Moet een volmacht schriftelijk?

Dat hoeft niet maar is wel het best. Mondeling kan je ook een volmacht verstrekken maar je kan niet bewijzen dat je dit hebt gedaan. Een schriftelijke volmacht kan je laten zien.

Kan ik zelf een volmacht opstellen?

Ja dat kan. Hoe je dat doet lees je in dit artikel. Dar vind je ook een voorbeeld.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten