Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Zo kan je tegen afwijzing VOG bezwaar maken

Waarom moet je eigenlijk tegen een afwijzing van je VOG bezwaar maken? Een verklaring goed gedrag (of VOG) vraag je niet zomaar aan. Die heb je nodig voor je werk of voor een functie bijvoorbeeld als vrijwilliger. Heb je een verklaring goed gedrag aangevraagd en krijg je die niet. Maak altijd bezwaar. Wat niet iedere afwijzing is terecht.

Verklaring goed gedrag

Wil je alles weten over het aanvragen van een VOG? Lees dan dit artikel vol met tips om snel een VOG te krijgen.

Wil je alles weten over het algemene screeningsprofiel of het bijzondere screeningsprofiel dat je moet kiezen bij aanvraag van de VOG, lees dan dit artikel.

Wil je een gratis VOG aanvragen? Lees dan dit artikel.

Verklaring omtrent gedrag

Vraag je een verklaring omtrent gedrag aan dan kijkt Justis eerst of u een strafblad heeft. Zij kijken in het Justitieel Documentatiesysteem (JDS) en soms ook in het ECRIS (European Criminal Record Information System). Heb je geen strafblad dan krijgt altijd een VOG. Maar heb je wel een strafblad, dan kan het zijn dat je geen VOG krijgt. Daarvoor maakt Justis een belangenafweging. Wat weegt zwaarder? Is dat het belang van de aanvrager bij het krijgen van de VOG of het risico voor de samenleving als de VOG wordt afgegeven? Voor het beantwoorden van die vraag wordt er gekeken naar:

  • hoe vaak ben je voor andere relevante strafbare feiten met justitie in aanraking is gekomen;
  • hoe ernstig zijn die feiten zijn;
  • hoelang geleden zijn de feiten gepleegd;
  • wat is je leeftijd.

Wanneer bezwaar VOG?

Vraag je een VOG aan, dan kan je van Justis een bericht krijgen dat ze van plan zijn de VOG niet af te geven. Dat is een voorlopige beslissing die ook voornemen tot afwijzing wordt genoemd. Ontvang je zo´n bericht dan kan je daar meteen schriftelijk op reageren. Doe dat ook. En maak gebruik van de onderwerpen die hiervoor zijn opgesomd (hoeveel strafbare feiten, ernst, hoe lang geleden en leeftijd). Geef ook aan wat het belang voor jou is om de VOG wel te krijgen.

De schriftelijke reactie is nog niet het echte bezwaar. Nadat Justis je schriftelijke reactie heeft ontvangen besluiten ze definitief of je de verklaring omtrent gedrag wel of niet krijgt. Krijg je die niet, dan kan je bezwaar maken. Dit doe je binnen 6 weken nadat je de afwijzing voor de VOG krijgt. Bij het bezwaar gebruik je dezelfde argumenten als de argumenten voor de schriftelijke reactie. Maar het is wel belangrijk dat je de argumenten nog verder uitwerkt. Blijkbaar waren de argumenten namelijk niet voldoende overtuigend. De VOG is namelijk afgewezen.

Beroep afwijzing VOG

Wordt ook het bezwaar afgewezen, dan heb je 6 weken de tijd om in beroep te gaan bij de rechtbank. Hoe je dat precies moet doen staat in de beslissing op bezwaar die je van Justis krijgt. Maar hou de 6 weken goed in de gaten. Ben je te laat dan kan je niet meer in beroep en krijg je geen VOG.

VOG bezwaar
Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *