Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Verkoop namaakproducten via Marktplaats toegestaan?

Verkoop namaakproducten via Marktplaats. Op veel plaatsen zijn namaakproducten te koop. Dat ene merkproduct maar dan net even wat goedkoper. Vaak kom je ze tegen op buitenlandse markten maar ook op zwarte markten of internet zijn veel nep producten te koop. Als je een namaak product koopt is er meestal niet veel aan de hand. Maar als je die verkoopt kan het misgaan.

Verkoop namaakproducten via Marktplaats zie je veel. Ruim je je huis op en wil je die nep Louis Vuitton tas kwijt dan kan je die via Marktplaats aanbieden. Blijft het bij één product dan kom je er misschien nog mee weg, maar verkoop je meer producten dan is er een kans dat de merkhouder achter je aan komt.

Douane

Sommige mensen denken dat je een beperkt aantal nep producten mag kopen en dus ook mag verkopen. Ze denken dat omdat je van de Douane een beperkt aantal nep producten voor eigen gebruik mag importeren. Als de Douane daar niet tegen optreedt lijkt het net of het is toegestaan. Maar dit is niet het geval.

Merkhouder

Het is niet de Douane die een probleem maakt van de verkoop van nep producten via Marktplaats. Dat is de merkhouder. De merkhouder is degene die eigenaar is van het merk. De merkhouder mag volgens de wet tegen verkoop van nep producten optreden. Ziet de merkhouder dat er nepproducten worden aangeboden dan doet die vaak eerst een proef bestelling. De merkhouder kan daarmee vaststellen dat het een namaak product is en door wie het wordt verkocht. Zo’n proefaankoop is meteen ook bewijs voor een procedure.

Een paar

Dus verkoop je een paar nep producten dan kan je er misschien nog onder uit komen. Maar verkoop je meer dan is de kans groot dat de rechter vindt dat er sprake is van merkinbreuk. Dan moet je niet alleen de schade vergoeden die de merkhouder leidt maar ook de vaak hoge juridische kosten die voor zo’n procedure worden gemaakt. Pas dus op met het aanbieden van nep producten via Marktplaats.

Misschien vind je het ook interessant meer te lezen over het gebruiken van afbeeldingen zonder auteursrecht. Kijk dan hier.

Mag je namaakproducten verkopen op Marktplaats? Lees het hier.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten