Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Verklaring goed gedrag aanvragen? Zo doe je dat vandaag nog

Solliciteer je op een baan, dan moet je soms een verklaring goed gedrag aanvragen, ook wel VOG genoemd. Wat is dat precies, hoe kom je er aan en waar moet je op letten? Lees het hier.

Ook interessant

Wil je weten hoe je bezwaar kan maken tegen een afwijzing VOG? Lees dan dit artikel.

Wil je weten hoe je een gratis VOG aanvraagt? Lees dan dit artikel.

Wil je weten welk screeningsprofiel je moet kiezen voor je VOG? Lees dan dit artikel.

Wat is een VOG?

Een VOG is een verklaring die de overheid opstelt en waaruit blijkt dat je (justitiële) verleden geen bezwaar is voor een bepaalde baan of functie. Er wordt gekeken of je strafbare feiten hebt gepleegd die op je strafblad staan en die een risico vormen voor de baan of functie waarvoor je de VOG aanvraagt. Niet alle strafbare feiten zijn een bezwaar. Bijvoorbeeld een snelheidsovertreding kan een bezwaar zijn als je taxichauffeur wil worden maar niet als je kapper wil worden. Heb je geen strafblad, of heb je geen strafbare feiten gepleegd die relevant zijn voor de baan of de functie, dan krijgt je een VOG.

Hoe krijg ik een verklaring goed gedrag?

Een verklaring omtrent gedag aanvragen doe je bij Justis. Dit is een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Een link naar het aanvraagformulier vind je hier. Overleg met je werkgever hoe de VOG aanvragen precies moet. Als dat digitaal is, regelt de werkgever de eerste stap van de aanvraag. Jij krijgt vervolgens een bericht van Justis en kan de aanvraag van de werkgever verder uitvoeren. Dit scheelt een hoop tijd. Moet de verklaring goed gedrag schriftelijk worden aangevraagd, dan krijg je van je werkgever het aanvraagformulier. Dit moet je zelf invullen en bij je gemeente inleveren. In beide gevallen duurt het 1 tot 4 weken voordat je de VOG krijgt.

Verklaring goed gedrag kosten

Let er op dat je de verklaring omtrent gedrag direct bij Justis aanvraagt. Een digitale aanvraag kost EUR 33,85, een schriftelijke aanvraag kost EUR 41,35. Er zijn ook veel commerciële partijen die VOG aanvragen regelen. Die partijen zijn niet sneller maar wel duurder. Ook zij vragen de VOG vervolgens aan bij Justis. Als je een aanvraag via een commerciële partij doet ben je dus alleen maar duurder uit, meer niet. Doe dit dus niet, dat scheelt geld.

VOG bezwaar

let er verder op of het juist is wat er op de verklaring staat. Heb je geen strafblad maar krijg je de VOG niet, dan klopt er iets niet. Vraag dat na bij Justis. Als Justis de VOG niet gaat afgeven, sturen ze je eerst een bericht dat ze de verklaring niet gaan afgeven. Dat heet een voorgenomen besluit. Je hebt dan zes weken de tijd om bezwaar te maken. Doe dat ook vooral, zeker als je niet begrijpt waarom de verklaring niet wordt afgegeven.

Verklaring goed gedrag aanvragen

Heb je de verklaring omtrent gedrag ontvangen, dan kan je die aan je werkgever geven en krijg je hopelijk de baan die je graag wilt. Je bent niet verplicht de verklaring aan je werkgever te geven. Wil je de baan toch niet of heb je een andere reden om de verklaring niet te willen geven, dan hoeft dat nooit. De werkgever heeft daar geen recht op. Maar geef je de VOG niet, dan kan dat wel betekenen dat je de baan niet krijgt.

Verklaring goed gedrag geldigheid

Hoe lang is een verklaring goed gedrag geldig? Een VOG is niet voor een bepaalde tijd geldig. Dus de verklaring verloopt niet en blijft gewoon geldig. Maar als je werkgever een VOG van je wil hebben moet het meestal gaan om een recente VOG die niet ouder is dan een paar weken of een paar maanden. Omdat er in de tussentijd van alles kan zijn gebeurd. De verklaring goed gedrag verloopt dus niet maar als je een recente VOG nodig hebt moet je toch een nieuwe aanvragen.

Terugkijktermijn VOG

De terugkijktermijn is de termijn vóór het aanvragen van de verklaring omtrent gedrag waar naar wordt gekeken. De terugkijktermijn voor een VOG is 4 jaar. Strafbare feiten in die vier jaar worden meegenomen bij de beoordeling van de VOG aanvraag. Maar voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. En ben je jonger dan 23 jaar dan geldt een terugkijktermijn van 2 jaar.

Wat is een Verklaring goed Gedrag?

Een verklaring die de overheid opstelt en waaruit blijkt dat uw (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde baan of functie. Er wordt gekeken of je strafbare feiten hebt gepleegd die op je strafblad staan en die een risico vormen voor de baan of functie waarvoor je de VOG aanvraagt.

Wat is een VOG?

Dit is de afkorting van Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Hoe kan ik aan een Verklaring goed Gedrag aanvragen?

Die vraag je aan bij Justis. Dit is een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hier kan je de VOG aanvragen.

Hoe lang duurt het voordat ik een VOG krijg?

Dit duurt 1 tot 4 weken na de aanvraag.

Kan ik iets doen als ik de VOG niet krijg?

Ja, dan kan je bezwaar maken. Hier heb je zes weken de tijd voor.

Wat kost een verklaring goed gedrag?

De digitale aanvraag kost EUR 33,85, een schriftelijke aanvraag EUR 41,35.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *