Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Verkeersboetes 2020, wat moet je doen als je niet wil betalen

Ik ben het niet eens met een verkeersboete. Is het aanvechten van een CJIB boete verstandig? Door rood rijden kost 240 euro bij verkeersboetes 2020. Soms heb je een goede reden om door rood te rijden. Dan is de boete niet terecht. Wat kan je er aan doen en wanneer maak je een goede kans? Lees het hier.

Hieronder staan vier situaties waarbij een CJIB boete niet terecht is. Wil je de CJIB boete door rood rijden aanvechten? Is de overtreding door een flitspaal vastgelegd? Dat kan je zien op boete. Als dat zo is, vraag dan eerst de foto op. Dat doe je bij het Digitaal loket van het CJIB. Gebruik die als bewijs als daar uit blijkt dat een van onderstaande situaties bestond. Niet eens met de boete, maak dan bezwaar. Dit doe je online. De link vind je hier. Wijst de officier van justitie je bezwaar af, dan moet je toch de boete betalen. Ben je het ook niet eens met die beslissing, dan kan je bezwaar maken bij de kantonrechter. Lees hier meer over dit bezwaar. Een advocaat heb je hiervoor niet nodig. Wil je toch een advocaat inschakelen lees dan hier of dat via je rechtsbijstandsverzekering kan. Heb je toch een advocaat nodig, hier vind je 7 tips hoe je een goedkope advocaat vindt.

1. Stopstreep

Bij een stoplicht is ook altijd een stopstreep. Rij je bij een rood licht over de stopstreep maar rij je niet door het stoplicht (je stopt op of net na de stopstreep) dan rij je niet door rood. Maar een flitspaal denkt van wel. Je krijgt een boete door rood rijden. Dat klopt dus niet. De boete voor het rijden over de stopstreep is veel lager dan de boete door rood rijden.

2. Verkeersregelaar

Regelt een verkeersregelaar of politieagent op een kruispunt het verkeer? Dan moet je de aanwijzingen van de verkeersregelaar of agent volgen. Dat is verplicht. Dat kan betekenen dat je op die aanwijzing door rood rijdt. Staat er een flitspaal, dan kan je een boete krijgen als de paal niet is uitgezet. Krijg je in die situatie een boete dan klopt dat dus niet. Hier kan je wat tegen doen.

3. Stilstaand verkeer

Je staat voor het stoplicht om rechtdoor te rijden. Het stoplicht springt op groen maar de auto voor je staat stil met pech. Je rijdt om de stilstaande auto heen om door groen rechtdoor te rijden maar rijdt daardoor kort over de baan naar links. Het stoplicht naar links staat op rood. Je rijdt rechtdoor door groen maar de flitspaal denkt dat je door rood rijdt en je krijgt een boete. Ook dit klopt niet.

4. Ambulance, politie of brandweer

Als een ambulance, politie of brandweer met sirene en zwaailichten aan komt rijden moet je plaats maken. Overtreden van verkeersregels is dan even toegestaan. Rij je in zo’n situatie door rood, dan is een boete niet terecht.

Verkeersboetes 2020

Voor verkeersboetes 2020 maar ook voor de jaren daarop is het altijd verstandig om te bekijken of je er iets aan kan doen. Voorkom dat je moet betalen als het eigenlijk niet nodig is.

Verkeersboetes 2020

Hoe hoog is de boete door rood rijden?

De boete voor door rood rijden bedraagt 240 euro.

Kan ik bezwaar maken tegen een boete?

Ja je kan altijd bezwaar maken tegen een boete. Dit kan digitaal bij het loket van het CJIB. De link hiervoor vind je in het artikel.

Heb ik een advocaat nodig om bezwaar te maken?

Je hebt geen advocaat nodig om bezwaar te maken tegen een boete. Je kan altijd een advocaat vragen om je te helpen maar noodzakelijk is dit niet.

Wat kost het om bezwaar te maken tegen een boete?

Bezwaar maken tegen een boete is gratis. Als je een advocaat inschakelt kost dat meestal wel geld.

Wanneer kan ik bezwaar maken tegen een boete?

In het artikel zijn een aantal situaties benoemd waarin je met succes bezwaar kan maken tegen de boete.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *