Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Uitruil van reiskosten

Wat is uitruil van reiskosten? Hoe doe je dat en wat kan je er mee? En waarom zou je er eigenlijk gebruik van maken? Lees het hier

Heb je recht op een reiskostenvergoeding maar maak je er geen of weinig gebruik van? Dan is het slim om voor uitruil van reiskosten te gaan. Dit levert je direct geld op. Hier lees je hoe je dat doet.

Wil je weten hoe je reiskosten berekent en hoe je de hoogste vergoeding krijgt? Lees dan dit artikel.

Wat is de fiscale ruimte?

De fiscale ruimte is het verschil tussen het bedrag dat is betaald aan reiskosten en het totale bedrag dat fiscaal onbelast uitbetaald had mogen worden. Is er minder betaald aan reiskosten dan het totale bedrag dat betaald had mogen worden, dan is een uitruil van reiskosten mogelijk.

Hoe kan je deelnemen aan uitruil van reiskosten?

Als je weet wat de fiscale ruimte is weet je meteen welk bedrag per medewerker geldt voor de regeling uitruil van reiskosten. Die is namelijk precies gelijk. Wil je de uitruil toepassen dan heb je als werkgever van de werknemer een schriftelijke verklaring nodig dat hij wil deelnemen en dat hij weet wat de gevolgen daar van zijn. Het gevolg is namelijk een lager brutoloon. Ook kan het invloed hebben op uitkeringen en toeslagen. Ieder jaar opnieuw moet de werknemer een nieuwe schriftelijke toestemming geven.

Hoe werkt uitruil van reiskosten?

Heb je toestemming van de werknemer? Dan mag je het bedrag van de fiscale ruimte netto aan de werknemer uitbetalen en vervolgens inhouden op het brutoloon. De inhouding op het brutoloon zorgt er voor dat het loon voor de loonheffing lager wordt en dus dat de verschuldigde loonheffing lager uit valt. De verlaging van de te betalen loonheffing is het netto voordeel dat de werknemer ontvangt voor deelname aan de regeling uitruil van reiskosten. De werkgever heeft ook een voordeel omdat de afdracht van sociale lasten lager is.

Waar kan je mee uitruilen?

Je kan reiskosten uitruilen tegen het bruto maandsalaris, tegen de eindejaarsuitkering, tegen de vakantietoeslag of tegen de uitbetaling van het keuzebudget. De uitruil moet plaatsvinden in het jaar waarin de fiscale ruimte bestaat. Je kunt de fiscale ruimte niet meenemen naar een volgend kalenderjaar.

Uitruil reiskosten
Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *