Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Terugbetalen huurtoeslag

Moet je huurtoeslag terugbetalen, of denk je dat dit misschien moet? Kijk dan hier wat je precies moet doen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage van de belastingdienst voor de huur die je betaalt. Of je huurtoeslag krijgt hangt af van je inkomen, je leeftijd en wat je huurt. Zelf je huurtoeslag berekenen kan je hier doen. Hier lees je ook nog veel meer over huurtoeslag en over huur.

Berekenen

De belastingdienst berekent de huurtoeslag eerst met een schatting van je inkomen. Achteraf controleert de belastingdienst of de schatting klopt. Klopt die niet dan kan het zijn dat je huurtoeslag terug moet betalen. Heb je bijvoorbeeld meer verdiend dan de schatting? Of ben je gaan samenwonen met iemand die ook een inkomen heeft? Dan heb je misschien te veel verdiend en moet je terug betalen.

Bezwaar

Zegt de belastingdienst dat je huurtoeslag moet terug betalen maar klopt dat niet. Zeg daar dan meteen wat van. Dat heet bezwaar maken. Dat moet schriftelijk. Hoe doe je dat? Krijg je een brief van de belastingdienst en klopt die niet, dan moet je binnen 6 weken na die brief reageren. Schrijf op wat er niet klopt en neem duidelijk je naam, adresgegevens, burgerservicenummer en de gegevens van de brief van de belastingdienst op. Hou in de gaten of de belastingdienst de brief heeft gekregen. Ze moet binnen 5 dagen na ontvangst van het bezwaar een ontvangstbevestiging sturen. Krijg je geen reactie van de belastingdienst binnen 5 dagen, bel er dan achteraan. Na je bezwaar beslist de belastingdienst binnen 12 weken.

Terug betalen voorkomen

Hoe zorg je er voor dat je geen huurtoeslag hoeft terug te betalen? Geef veranderingen in inkomen, samenlevingssituatie en huur zo snel mogelijk door aan de belastingdienst. Dan passen ze de huurtoeslag direct aan en hoef je niets terug te betalen. Controleer of de belastingdienst de juiste gegevens gebruikt. Log in op Mijn Toeslagen en controleer de gegevens die daar staan. Kloppen ze dan hoef je niks te doen. Kloppen ze niet, pas ze dan meteen aan.

Betalingsregeling

Moet je huurtoeslag terug betalen maar lukt dat niet in een keer, vraag dan een betalingsregeling. Dat doe je hier. Je mag de huurtoeslag dan in maximaal 24 maanden terug betalen.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *