Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Zo verlaag je de servicekosten vereniging van eigenaren

De servicekosten Vereniging van Eigenaren zijn de kosten die een eigenaar van een appartementsrecht moet betalen voor het onderhoud en beheer van het gehele gebouw waar het appartement onderdeel van uit maakt. Dus bijvoorbeeld de kosten voor het schoonmaken van de algemene ruimtes.

De Vereniging van eigenaren bepaalt de hoogte van de servicekosten. In sommige situaties zijn de servicekosten inclusief gas, water en licht maar dat hoeft niet. Deze kosten kunnen ook apart in rekening worden gebracht en zijn dan kosten voor de nutsvoorzieningen. De servicekosten baseer je op de begroting van de vereniging van eigenaren. De servicekosten die de leden van de VvE betalen moeten bij elkaar gelijk zijn aan de begroting van de VvE. Wil je iets aan de servicekosten doen, dan moet je beginnen bij de begroting.

Begroting VvE

De begroting van de Vereniging van eigenaren is een financiële planning voor het komende jaar. De planning bestaat uit jaarlijks terugkerende kosten zoals onderhoudskosten en schoonmaakkosten. Maar ook uit kosten voor groot onderhoud. Die kosten zijn opgenomen in het meerjaren onderhoudsplan. Hierin is opgenomen welk onderhoud noodzakelijk is of verwacht wordt en welke kosten daar bij horen. Een goed plan kijkt vooruit over meerdere jaren, meestal 15 tot 20 jaar. De VvE kan op basis hiervan gaan sparen om die kosten uiteindelijk te kunnen voldoen. Dit wordt dan weer onderdeel van de servicekosten.

Wat kan ik er tegen doen?

De begroting van de VvE wordt door het bestuur van de VvE opgesteld. De leden van de VvE kunnen in de ledenvergadering stemmen. Kijk goed in de statuten van de VvE hoe besluiten kunnen worden genomen en hoe je bezwaar kan maken tegen een voorgestelde begroting. Zodra de begroting is vastgesteld kan je namelijk weinig meer tegen de servicekosten doen. Je kan alleen bij het vaststellen van de jaarrekening van de VvE controleren of de servicekosten juist waren. Met de jaarrekening wordt gekeken of de begroting van de VvE klopt. Is de begroting te hoog, dan zijn de echte kosten dus lager en kan je iets van je servicekosten terug krijgen.

Hoe hoog mogen de servicekosten zijn?

De hoogte van de servicekosten per eigenaar is gebaseerd op zijn aandeel in de totale kosten van de VvE. Om precies te weten welk aandeel iedere eigenaar heeft moet je in de splitsingsakte kijken. Daarin staat dit precies aangegeven. Het aandeel dat in de splitsingsakte voor jou is opgenomen is het aandeel van de totale kosten dat je aan servicekosten moet betalen.  

Huis kopen

Koop je een appartement in een vereniging van eigenaren? Controleer dan eerst of de VvE financieel gezond is en goed georganiseerd is. Kijk ook hoe hoog jouw servicekosten worden en of die niet te hoog zijn. Meer weten over het kopen van een huis, lees dan dit artikel.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten