Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Seniorenwoning huren

Wil je een seniorenwoning huren? Lees dan hier dat er een leeftijdsgrens is en waar je verder op moet letten.

Wat is een seniorenwoning?

Een woning die geschikt is voor mensen vanaf ongeveer 55 jaar is een seniorenwoning. Meestal is de woning gelijkvloers en zijn er extra brede deurposten en sta hulpmiddelen in het toilet en de badkamer aanwezig. Maar let op, een seniorenwoning is niet hetzelfde als een zorgwoning of een aanleunwoning.

Leeftijdsgrens

Gemeentes hanteren meestal een leeftijdsgrens voor het huren van een seniorenwoning. Val je onder de leeftijdsgrens, dan ben je te jong en mag je de woning niet huren. Gemeentes mogen zelf de leeftijdsgrens vaststellen. De leeftijdsgrens ligt meestal op 55, 60 of 65 jaar. Bekijk goed of je gemeente een leeftijdsgrens hanteert en zo ja welke.

Sociale seniorenwoning

Wil je een sociale seniorenwoning huren, dan geldt er naast een leeftijdsgrens ook een inkomensgrens. Die verschilt per jaar. Voor 2021 is die inkomensgrens vastgesteld op € 40.024,-. Is je inkomen lager dan kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning. Maar let op, heeft u een zorgindicatie en heeft u recht op minimaal 10 uur zorg per week? Dan geldt de inkomensgrens niet. Dus ook als u meer dan de inkomensgrens verdient, kan u nog steeds in aanmerking komen voor een sociale seniorenwoning.

Wachtlijsten

Er is een groot tekort aan woningen in Nederland. Helaas ook voor seniorenwoningen. De meeste gemeentes hebben een wachtlijst. Het kan dan ook lang duren voordat je aan de beurt bent. Zoek goed uit wanneer je op de wachtlijst mag komen en meld je zo snel mogelijk aan.

Huurtoeslag

Voor het huren van een seniorenwoning kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Je moet dan wel minder inkomen hebben dan de inkomensgrens van € 23.650,- per jaar (voor een alleenstaande met AOW) of € 32.075,- per jaar (samenwonend en de toeslagenpartner heeft recht op AOW). Wil je alles weten over huurtoeslag en hoe je dat berekent, lees dan dit artikel.

Huurovereenkomst

Ga je een seniorenwoning huren, dan moet je een huurovereenkomst sluiten met de verhuurder. Hier is het gewone huurrecht op van toepassing. Zorg dus dat je de huurovereenkomst goed controleert en misschien aan past voordat je tekent. Wil je weten wat je rechten als huurder zijn, lees dan dit artikel. Het kan ook handig zijn de huurovereenkomst op twee namen te sluiten. Waarom dat verstandig is, lees je hier.

Seniorenwoning huren
Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *