Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Schade verhalen op dader

Bent u slachtoffer van een misdrijf? En heeft u schade. Dan kan u proberen de schade op de dader te verhalen. Lees hier hoe.

Slachtoffer

Je kiest er niet voor om slachtoffer te worden van een strafbaar feit. Dat is dus al erg genoeg. Heb je dan ook nog schade dan is het nog erger. Wat kan je daar aan doen? Soms kan je de schade van een strafbaar feit op de dader verhalen.

Dader betaalt

Geeft de dader toe dat hij het misdrijf heeft gepleegd en staat de omvang van de schade vast? Dan kan de politie samen met de dader en het slachtoffer een afspraak maken dat de dader de schade aan het slachtoffer betaalt. De dader moet dan wel toegeven dat hij de dader is. Doet hij dit niet dan kan hij nier verplicht worden de schade te betalen.

Procedure

Geeft de dader niet toe dat hij het misdrijf gepleegd heeft, dan volgt een procedure. Weet de politie dat u slachtoffer bent, dan stuurt het Openbaar Ministerie u een brief met een formulier ‘Verzoek om schadevergoeding’ . Vul dit formulier in en in de procedure tegen de dader wordt uw schade meegenomen. Wilt u hulp bij het invullen van dit formulier? Ga dan naar Slachtofferhulp.

Rechter

Als het Openbaar Ministerie geen procedure start kunt u ook zelf naar de rechter stappen. Dit heet de civiele rechter. In een procedure kan je de rechter vragen om de dader te veroordelen om de schade te vergoeden. Het is wel verstandig eerst uit te zoeken wat de kans van slagen is en of de dader de schade ook echt kan betalen. Heb je een rechtsbijstandverzekering dan betalen zij de kosten voor de procedure. Geen verzekering maar wel een advocaat inschakelen? Lees hier wat een advocaat kost.

Verzekering

Geeft de dader het misdrijf niet toe en wordt er geen procedure gestart? Kijk dan goed of de schade misschien door de verzekering vergoed wordt. Als de verzekering betaalt kan het zijn dat de verzekering de vordering op de dader overneemt. Hier is een akte van cessie voor nodig. Lees hier meer over een akte van cessie.

Wat als de dader erkent?

Als de dader erkent dat hij het strafbare feit heeft gepleegd, dan kan je samen met de politie proberen afspraken te maken over vergoeding van de schade. Een procedure is dan niet nodig.

Wat als de dader niet erkent?

Als de dader niet erkent, is een procedure noodzakelijk. De rechter zal moeten vaststellen of de dader het strafbare feit heeft gepleegd. Als de politie weet dat je slachtoffer bent, geeft zij dit door aan het Openbaar Ministerie. Van het Openbaar Ministerie ontvang je een formulier om je schade op te geven. Die schade wordt meegenomen in de procedure. Wordt de dader veroordeeld, dan krijg je een schadevergoeding.

Het Openbaar Ministerie start geen procedure?

Dat betekent dat je de schade niet kan opgeven en dat de schade niet meegenomen wordt in een procedure. Doe je niks dan krijg je in dit geval ook niks. Je kan zelf een procedure tegen de dader starten om zo een schadevergoeding te krijgen. Dit wordt een civiele procedure genoemd.

Rol van Slachtofferhulp?

Slachtofferhulp kan je helpen bij het opstellen en indienen van je schade en weet op welke manieren en met welke formulieren dit moet. De hulp van Slachtofferhulp is vrijwillig. Wil je geen hulp dan hoeft dat ook niet.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *