Het komt veel voor, schade aan je auto. Hoe krijg je je schade vergoed en hoe kan je de schadevergoeding berekenen, dat lees je hier. Ook lees je of je een schade auto moet kopen en welke risico’s daar bij horen.
Schade aan je auto
Heb je schade aan je auto, kijk dan eerst of je verzekering dekking biedt. Vaak is dat het geval. Maar let op je eigen risico. Als de schade lager is dan het eigen risico is het verstandig de schade zelf te betalen en geen gebruik van de verzekering te maken anders loopt je no claim korting terug en kost het uiteindelijk meer. Als je verzekering de schade dekt, kan het zijn dat je een akte van cessie moet tekenen zodat de verzekeraar de schade weer op een ander kan verhalen. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel over de akte van cessie. Heb je zelf geen dekkende verzekering en heeft een ander de schade veroorzaakt? Kijk dan of de verzekeraar van de ander dekking biedt. Wel zo makkelijk. Heeft de ander ook geen dekkende verzekering. Maak dan afspraken hoe de schade wordt afgewikkeld. Zet de afspraken op papier of op de mail. Zo kan je altijd achteraf bewijzen hoe het zit.
Aansprakelijk
Wie is aansprakelijk? Dat is de veroorzaker van de schade. Doe je het zelf, dan ben je ook zelf aansprakelijk en kan je alleen je eigen verzekeraar aanspreken. Veroorzaakt je kind of je huisdier de schade dan ben je ook zelf aansprakelijk. Is het de schuld van een ander, dan kan je daar de schade op verhalen. Weet je niet wie de schade heeft veroorzaakt, meldt dit dan bij je verzekeraar.
Schadevergoeding berekenen
Welke schade krijg je vergoed? Is er een verzekeraar bij betrokken en laat je de schade herstellen, dan maakt het vaak niet uit hoeveel schade je vergoed krijgt. De schade wordt gewoon hersteld, hoeveel dat kost maakt dan niet uit. Dat is anders als je zelf de schade herstelt. Dan moet duidelijk zijn hoe hoog de schade is. Meestal wordt er een taxateur of deskundige ingeschakeld die de schadevergoeding berekent. Die schade krijg je dan vergoedt en moet je zelf herstellen. Dus de schadevergoeding berekenen hoeft vaak alleen als je zelf herstelt.
Schade herstellen
Let goed op hoe je de schade laat herstellen. Ben je verzekerd, dan moet je meestal naar een aangesloten schadeherstel bedrijf. Ga je naar een ander bedrijf of doe je het zelf, dan krijg je misschien minder of zelfs geen schadevergoeding. Ben je zelf niet verzekerd maar heeft iemand anders de schade veroorzaakt? Mak dan eerst goede afspraken over welke kosten vergoed gaan worden voordat je de schade laat herstellen.
Schadeauto kopen?
Is het verstandig een schadeauto te kopen? Dat hangt er van af. Zo´n auto is vaak goedkoper dan een gewone auto. Voor hetzelfde geld krijg je dus een auto die eigenlijk duurder is. Dat is mooi. Maar er zijn ook risico´s. Je weet namelijk niet welke schade precies aan de auto zit. Sommige schade kan je zien, zoals een deuk aan de buitenkant. Maar er kan ook schade aan het chassis of aan de bedrading aanwezig zijn. Of schade aan de elektronica. Die zie je niet direct maar kan wel voor problemen zorgen. En dus voor onverwachtse kosten. Een schade auto wordt meestal verkocht zonder garantie. Dus schade die je niet ziet maar die er wel is, is voor eigen rekening.
Auto verzekeren
Een schadeauto verzekeren kan lastig zijn. Je moet bij het afsluiten van de verzekering eerlijk zijn of er al schade aanwezig is. Dat is natuurlijk het geval. Misschien ook schade die je niet kent. Niet alle verzekeraars willen zo´n auto verzekeren. Vraag dat eerst na bij je verzekeraar voordat je de auto koopt. Anders kan het een hele dure aankoop of dure verzekering worden.
Wat is een schade auto?
Dat is een auto die beschadigd is door bijvoorbeeld een botsing of een brand.
Waarom wil je een schadeauto kopen?
Door de schade is de auto veel goedkoper en zo kan je voor minder geld in een duurdere auto rijden. Kan je de schade zelf verhelpen of maakt de schade voor jou niet uit, dan is een schade auto misschien wel iets voor jou.
Kan je een schade auto verzekeren?
Niet altijd. Niet alle verzekeraars doen dit en niet alle schade auto´s zijn te verzekeren. Controleer dit eerst bij je verzekeraar voordat je de auto koopt.