Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Een samenlevingscontract ontbinden, kan dat?

Er is veel informatie te vinden over samenlevingscontracten. Wanneer moet je die gebruiken, hoe kom je er aan en wat kosten ze. Maar vaak ontbreekt één belangrijke vraag: kan je een samenlevingscontract ontbinden? Het antwoord vindt je hier.

Wat is het precies?

Een samenlevingscontract is een overeenkomst. Die sluit je op het moment dat je gaat samenwonen. De belangrijkste reden om een samenlevingscontract te sluiten is voor het krijgen van een hypotheek. Soms is het ook een eis van de pensioenaanbieder om de partner in het pensioen mee te nemen. Er zijn belangrijke verschillen met het geregistreerd partnerschap. Een geregistreerd partnerschap schrijf je in bij de gemeente, een samenlevingscontract niet. Ook worden de bezittingen en persoonlijke schulden niet als gemeenschappelijk eigendom aangemerkt, wat bij het geregistreerd partnerschap wel zo is. Kinderen uit de relatie worden niet automatisch erkend. Ook dit is bij het geregistreerd partnerschap juist wel het geval.

Wie stelt het op?

Je hoeft er niet voor naar de notaris. Je kan het ook zelf opstellen. Wel is het vaak verstandig om een notaris in te schakelen zeker als er complexere situaties zijn of kinderen. Maar verplicht is dat niet.

Wat is ontbinden?

Het samenlevingscontract ontbinden betekent dat de overeenkomst die je hebt gesloten eindigt. De afspraken die je daarin hebt vastgelegd gelden niet meer. Maar er zijn natuurlijk wel gevolgen aan een ontbinding.

Samenlevingscontract ontbinden

Ontbinding is niet heel ingewikkeld en je kan het zelf doen. Je hoeft niet naar de rechter. Zijn er in de overeenkomst zelf afspraken gemaakt over de ontbinding, houd je daar dan ook aan. Heb je geen afspraken gemaakt dan is het verstandig elkaar een aangetekende brief te sturen waarin je verklaart dat de relatie voorbij is en dat het samenlevingscontract wordt ontbonden. Dan heb je later altijd bewijs van de ontbinding. Heb je het via de notaris geregeld, dan kan je ook nog een brief aan de notaris sturen met de mededeling dat de relatie voorbij is en het samenlevingscontract is ontbonden. Dan is dit ook bij de notaris bekend en kan deze dat ook zo nodig verklaren en bewijzen. De ontbinding heeft geen gevolgen voor de bezittingen en persoonlijke schulden van de afzonderlijke partners want die zijn nooit gemeenschappelijk geworden. Iedere partner behoudt zijn eigen bezittingen en schulden.

Kinderen

Zijn er bij het einde van de relatie minderjarige kinderen, dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. De ouders hebben namelijk een zorgplicht voor de kinderen. In dat plan spreek je af hoe je de verzorging en opvoeding van de kinderen regelt en afspreekt. Ook kan er een verplichting bestaan om kinderalimentatie te betalen zodat beide ouders financieel bijdragen aan de opvoeding van de kinderen. Partneralimentatie is nooit verplicht maar kan wel worden afgesproken.

Hypotheek

Is er een gezamenlijke hypotheek afgesloten dan moeten er bij de ontbinding afspraken worden gemaakt. Beide partners zijn aansprakelijk voor de hypotheekschuld. De beste oplossing is dat de woning wordt getaxeerd en dat de ene partner de ander uitkoopt. De partner die de hypotheek overneemt is de partner die in het huis blijft wonen. Je kan er ook voor kiezen de woning te verkopen en de hypotheek te beëindigen. Blijft er een restschuld achter na de verkoop van de woning dan zijn beide partners hiervoor aansprakelijk.

Pensioen

Controleer ook altijd of een samenlevingscontract ontbinden effect heeft op lopende pensioenen en opgebouwde pensioenrechten. Als dat het geval is moeten hier ook afspraken over worden gemaakt.

Samenlevingscontract ontbinden

Wat is een samenlevingscontract?

Dat is een overeenkomst die je sluit als je gaat samenwonen. Meestal doe je dat om een hypotheek te kunnen krijgen.

Hoe kom je aan een samenlevingscontract?

Die kan je zelf opstellen. Je kan het ook door de notaris laten doen.

Wat is ontbinding?

Je eindigt het samenlevingscontract als je ontbindt.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *