Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Reiskosten berekenen. Zo krijg je de hoogste vergoeding

Reis je voor je werk dan wil je daar niet zelf voor betalen. En meestal hoeft dat ook niet. Als het goed is geeft Je werkgever je hiervoor een vergoeding. Hier leggen we je alles uit zodat zelf je reiskosten berekenen heel simpel is.

Heb ik recht op vergoeding van reiskosten?

Wanneer heb je recht op een vergoeding voor je reiskosten? Als je hier recht op hebt staat dat in de CAO, een arbeidsvoorwaardenregeling of de arbeidsovereenkomst. Kijk dus goed of daar iets over vergoeding van reiskosten is bepaald. En krijg je een nieuwe baan, let er dan ook op of er iets over reiskosten in de arbeidsovereenkomst wordt opgenomen als dat nodig is.

Welke kosten zijn reiskosten?

Welke kosten zijn reiskosten? Dit zijn de kosten voor vervoer van en naar het werk en reiskosten ten behoeve van het werk. Moet je bijvoorbeeld naar een klant en doe je dat met eigen vervoer, dan zijn dit reiskosten die vergoed kunnen worden. Ook openbaar vervoerskosten kunnen reiskosten zijn en ook kosten voor gebruik van een eigen fiets vallen hier onder. Onderhoudskosten vallen hier niet onder.

Reiskosten vergoeding berekenen

Zelf je reiskosten vergoeding berekenen, zo doe je dat:

Ga je met het openbaar vervoer naar het werk, dan mag je werkgever kiezen:
– Je werkgever kan jouw trein of buskaartje of jouw abonnement regelen en aan jou beschikbaar stellen. Dan heb je geen recht op een aanvullende vergoeding. Alle kosten zijn dan al door de werkgever betaald.
– Je kan kan jouw trein of buskaartje of jouw abonnement zelf kopen. Je werkgever vergoed jou dan de kosten die je hiervoor hebt gemaakt.
– Je werkgever mag ook in plaats van een vergoeding voor het trein of buskaartje of het abonnement een vergoeding van 19 cent per kilometer vergoeden. Je moet dan uitrekenen hoeveel kilometer de reis van en naar het werk is. Het moet wel om de kortste route gaan. Dat aantal vermenigvuldig je met 19 cent.

Reiskosten auto berekenen

Ga je met eigen vervoer zoals de auto, de fiets, de brommer of lopend naar het werk dan heb je recht op een vergoeding van 19 cent per kilometer. Het aantal kilometers bereken je op basis van de meest gebruikelijke route. En het moet de kortste route zijn. Breng je eerst je kind naar school en rij je dan door naar het werk, dan tellen de extra kilometers naar school niet mee voor de vergoeding. daar mag je dus geen 19 cent over rekenen.

Reiskosten ZZP

Ben je ZZP´er, dan kan je de reiskosten doorberekenen aan de klant. Maar gelden er voor reiskosten ZZP andere regels? Ontvang je reiskosten, dan worden die gezien als omzet. Hier moet je dus BTW over in rekening brengen. Je kan vervolgens €0,19 per zakelijke kilometer aftrekken van de opbrengsten bij de belastingaangifte. Hierdoor betaal je als zzp’er minder inkomstenbelasting. Verder kan de betaalde btw van autokosten zoals onderhoud en brandstof verrekenen met de te betalen btw.

Reiskosten vergoeding belasting

Krijg je een kostenvergoeding, dan moet je dat opgeven bij je inkomstenbelasting aangifte. Als je je aan de regels houdt die hiervoor zijn genoemd, dan hief je hierover geen (extra) belasting te betalen. De reiskosten vergoeding is dan belastingvrij. Maar krijg je meer vergoeding, dan moet je daar wel over afrekenen met de belastingdienst.

Reiskosten en BTW

Breng je zelf reiskosten in rekening? Dan reken je hier btw over. Welk tarief? Dat is afhankelijk van het product of de dienst die je levert. Meestal wordt er 21% btw geheven. Maar er kan ook een lager tarief van 9% van toepassing zijn (bijvoorbeeld voedingsmiddelen, geneesmiddelen, kunst en boeken). Het btw tarief dat op jouw dienst of product van toepassing is reken je ook over je reiskosten.

Vergoeding voor je reiskosten berekenen. Zo doe je dat snel en simpel

Heb ik altijd recht op reiskosten vergoeding?

Nee, alleen als het in de CAO, arbeidsvoorwaardenregeling of arbeidsovereenkomst is opgenomen.

Mag mijn werkgever zelf bepalen hoeveel vergoeding ik krijg?

Nee, de vergoeding is altijd maximaal 19 cent per kilometer of de kosten voor een trein of buskaartje of een abonnement.

Moet ik belasting betalen over de reiskosten vergoeding?

Nee een reiskostenvergoeding is onbelast. Daar hoef je dus geen belasting over te betalen.

Kan ik ook onderhoudskosten voor de auto vergoed krijgen?

Nee die kosten zitten al in de vergoeding van 19 cent per kilometer.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *