Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Rechtsbijstandverzekering en zelf een advocaat kiezen?

Rechtsbijstandverzekering en zelf een advocaat kiezen? Mag dat? Of moet ik gebruik maken van de juristen van mijn verzekeraar? En waar moet je op letten bij het afsluiten van zo’n verzekering?

Hulp

Het is verstandig een verzekering af te sluiten voor kosten of schade die je niet zelf kan betalen. Een rechtsbijstandverzekering kan dan ook een goede keus lijken. Maar wat krijg je daar precies voor? Heb je een rechtsbijstandverzekering dan heb je recht op rechtsbijstand. Je hebt dus recht op iemand die je helpt met een juridisch probleem. Maar wie krijg je of mag je kiezen?

Eigen mensen

Iedere rechtsbijstandsverzekeraar heeft zelf mensen in dienst die je kunnen helpen met juridische problemen. Je verzekeraar probeert dan ook altijd om haar eigen mensen in te zetten. Dat scheelt een verzekeraar altijd in de kosten. Is dat erg? Meestal niet. De meeste mensen in dienst van een verzekeraar zijn goed in staat om juridische problemen op te lossen. Maar niet altijd. Er zijn ook problemen die weinig voorkomen of waar speciale kennis voor nodig is. Die kennis is niet altijd bij een rechtsbijstandsverzekeraar aanwezig. Laat je de verzekeraar zo’n probleem oplossen, dan weet je niet zeker of je altijd de beste oplossing krijgt.

Advocaat

In Nederland bestaat de vrije advocaat keuze. Wat is dat? Heb je een rechtsbijstandsverzekering dan heb je het recht een eigen advocaat te kiezen die door de verzekeraar wordt betaald. Zo zorg je er voor dat je toch gebruik kan maken van speciale kennis dien niet bij de verzekeraar aanwezig is maar die je wel nodig hebt. Dus rechtsbijstandverzekering en zelf een advocaat kiezen? Ja dat mag. Maar dit recht heb je niet altijd. Je hebt dit recht alleen als voor het juridisch probleem een advocaat noodzakelijk is. Als het een probleem is wat ook door anderen kan worden opgelost dan heb je geen recht een eigen advocaat te kiezen. De verzekeraar mag het dan zelf uitvoeren.

Netwerk advocaat

Veel verzekeraars maken gebruik van een netwerk van advocaten. Dit zijn advocaten waar zij afspraken mee hebben gemaakt over de kosten. Zo’n advocaat is voor een verzekeraar goedkoper dan een advocaat die niet in het netwerk zit. Als een verzekeraar een netwerk advocaat heeft mag je dan niet meer zelf kiezen? Jawel dat mag nog steeds. De verzekeraar mag je niet verplichten alleen een advocaat te kiezen die in hun netwerk zit. Als je een rechtsbijstandsverzekering afsluit is het goed te controleren en te vergelijken wat de afspraken zijn voor de vrije advocaat keuze en welke kosten hier onder vallen. Heb je geen rechtsbijstand verzekering en wil je toch een advocaat inschakelen, lees dan hier wat een advocaat kost.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *