Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Recht van overpad. Wat is dat precies, en wat kan je er mee?

Heb je wel eens gehoord van het recht van overpad? Het klinkt ingewikkeld maar dat valt wel mee gelukkig. Hier leggen we je uit wat het precies is en wanneer je er iets mee kan (of moet).

Let op, lees je dit artikel omdat je een huis wil kopen of verkopen? Lees dan ook dit artikel met alle tips en tricks over de NVM koopovereenkomst 2020 en stel die zelf snel en simpel op.

Recht van overpad

Het is al een heel oud recht en is eigenlijk typisch Nederlands. Het kan gebeuren dat een perceel (een stuk grond) niet direct aan de openbare weg grenst en je dus over een perceel van iemand anders heen moet om bij de openbare weg te komen. Je kan dan proberen een stuk grond van de buren bij te kopen zodat jouw perceel toch weer aan de openbare weg grenst. Maar dat is niet altijd mogelijk, wenselijk of nodig. Je kan ook afspreken dat je over het perceel van de buren mag om bij jouw eigen grond te komen. Dit is een recht van overpad.

Hoe regel je dit?

Het best is de afspraak schriftelijk vast te leggen via de notaris. Leg je de afspraken vast in een notariële akte en wordt de akte ingeschreven in het register van het Kadaster, dan ligt het recht van overpad goed vast. Het wordt dan ook wel een erfdienstbaarheid genoemd. Verkoop je je huis, dan gaat dit recht mee over. Koop je een huis en wil je weten of er een recht van overpad is geregeld, kijk dan vóór de koop bij het Kadaster of er iets is vastgelegd.

Je kan het ook regelen zonder een notariële akte, maar dan is het wel minder sterk. Dit wordt een persoonlijk recht genoemd. Verkoop je je huis, dan vervalt dit recht. Wil de nieuwe eigenaar ook over de grond van de buren, dan moet de koper zelf een afspraak met de buren maken. Dit recht heeft hij namelijk niet gekregen.

Verjaring

Je kan een recht van overpad ook door verjaring krijgen. Hoe zit dat precies? Als je de grond van de buren al 20 jaar onafgebroken gebruikt om bij je eigen grond te kopen, is er sprake van verjaring. Je buren kunnen dan niet meer zeggen dat je niet over hun grond mag gaan. Dit recht dat je krijgt is overdraagbaar en gaat mee met een verkoop van de woning. 20 jaar is wel erg lang. Het kan ook sneller. Gebruik je de grond van de buren al 10 jaar onafgebroken en denk je dat het jouw grond is (bijvoorbeeld omdat dat aan jou verteld is toen je de grond kocht) dan is er ook sprake van verjaring.

Zekerheid

Wil je zeker weten dat je de grond van de buren nu en in de toekomst mag gebruiken om naar je eigen perceel te komen, leg de afspraak dan notarieel vast. Dan kan je het recht ook mee overdragen als je je huis verkoopt. Koop je een huis en wil je weten welke rechten er gelden, controleer dan het Kadaster. Staat daar niks in bedenk dan goed dat een recht van overpad misschien helemaal niet bestaat of dat je toekomstige buren daar niet aan mee hoeven te werken

Recht van overpad. Wat is dat precies en wat kan je er mee?

Wat is een recht van overpad?

Dit is het recht om gebruik te maken van de grond van de buren om bij je eigen grond te komen.

Hoe krijg je dit recht?

Dit moet je met je buren afspreken. Het best is om de afspraak vervolgens in een notariële akte vast te leggen en bij het Kadaster in te schrijven.

Gaat een recht van overpad mee over als ik mijn huis verkoop?

Wel als je het in een notariële akte hebt vastgelegd, anders niet.

Wat is verjaring?

Gebruik je de grond van de buren al 20 jaar om bij je eigen grond te komen, dan is er sprake van verjaring en kunnen de buren je niet verbieden de grond te blijven gebruiken.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *