Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Wat is een persoonlijk faillissement belastingschuld? Lees het hier

De meeste mensen weten wel wat een faillissement is. Maar wat is een persoonlijk faillissement? En wat zijn de gevolgen? Bijvoorbeeld voor je belastingschuld. Lees het hier.

Natuurlijk persoon

Een persoonlijk faillissement betekent dat je in privé failliet verklaard wordt. Dit is dus iets anders dan een bedrijf die failliet gaat zoals een vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (B.V.). Dit wordt ook wel een faillissement van een natuurlijk persoon genoemd. Een natuurlijk persoon is een privé persoon, dus geen bedrijf.

Eenmanszaak

Gaat een eenmanszaak failliet, dan is er ook sprake van een persoonlijk faillissement. Een eenmanszaak is wel een bedrijf maar de eigenaar is altijd ook privé aansprakelijk voor de schulden van de eenmanszaak, zoals de belastingschuld. De eigenaar van een B.V. is bijvoorbeeld niet privé aansprakelijk voor de schulden van de B.V.

Gevolgen

Wat zijn de gevolgen van een faillissement. Ga je failliet, dan spreekt de rechtbank het faillissement uit en benoemt een curator. De curator probeert de schuldeisers te betalen. Daarvoor verkoopt hij de eigendommen (activa) dien niet nodig zijn voor het levensonderhoud. Bijvoorbeeld een auto of een vakantiehuisje. Ook zorgt de curator er voor dat er geen nieuwe schulden gemaakt worden. Degene die failliet gaat mag zolang het faillissement duurt geen nieuwe schulden maken en moet informatie over bijvoorbeeld inkomen aan de curator geven.

Persoonlijk faillissement belastingschuld

Wat gebeurt er met de belastingschuld als je persoonlijk failliet gaat? Die schuld gaat gewoon mee. Deze schuld heeft wel een hogere rang. Komt er geld beschikbaar dan wordt eerst de belastingschuld voldaan voordat gewone schuldeisers worden voldaan.

WSNP

Je kan persoonlijk failliet gaan maar er is ook de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Wat is het verschil? Ze zijn allebei bedoelt voor natuurlijke personen, niet voor bedrijven. Maar als je niet meer failliet bent, vervallen de schulden niet automatisch. De schuldeisers kunnen dus gewoon weer geld vragen van de failliet, ook als er geen geld is. Bij de WSNP is dit anders. Dit duurt drie jaar. Als je je drie jaar lang aan de regels houdt krijg je na drie jaar een schone lei. Dat betekent dat er dan geen schulden meer zijn. Een van de regels waar je je aan moet houden is dat je een deel van je inkomen moet afdragen. Die afdracht wordt opgespaard en wordt na drie jaar aan de schuldeisers uitbetaald.

Aanvragen

De rechtbank verklaart iemand failliet op basis van een aanvraag. Dit kan een schuldeiser zijn die geen geld ontvangt maar je kan ook zelf je faillissement aanvragen. Wil je meer weten over het aanvragen van je eigen faillissement, ook voor bedrijven? Lees dan dit artikel. Dus persoonlijk faillissement belastingschuld, nu weet je wat je moet doen.

Persoonlijk faillissement belastingschuld? Wat is dat?

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *