Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Overeenkomst van opdracht opzeggen. Dat kan altijd!

Geef je aan iemand een opdracht om iets te doen, dan is dat een overeenkomst van opdracht. Het beste is om die op papier te zetten, dan weet je precies wat de afspraken zijn, nu en later. Maar mondelinge afspraken gelden ook gewoon dus dat kan ook een geldige overeenkomst zijn. Hier lees je alles over een overeenkomst van opdracht opzeggen.

Hier lees je meer over een overeenkomst van opdracht en vind je een gratis voorbeeld.

Looptijd

Hoe lang loopt de overeenkomst? Dat verschilt per geval. Maak je afspraken om een website te bouwen? Dan eindigt die als de website klaar is. Maar als je bijvoorbeeld aan iemand vraagt om op je kinderen te passen, dan loopt die veel langer. Je kan er ook voor kiezen een einddatum in het contract op te nemen. Die eindigt dan als de datum is bereikt.

Opzeggen overeenkomst van opdracht

De opdracht is nog niet klaar maar jij bent er wel klaar mee. Kan je dan zomaar opzeggen en van de overeenkomst af? Dat hangt er van af. Zijn er afspraken gemaakt over het opzeggen van de opdracht? Dan is het eenvoudig om te controleren of opzeggen mogelijk is. Staat er bijvoorbeeld in het contract dat opdrachtgever en opdrachtnemer het recht hebben het contract met een opzegtermijn van drie maanden op te zeggen, dan is opzegging dus mogelijk. Je moet dan alleen 3 maanden geduld hebben nadat je hebt opgezegd. Maar je weet dan in ieder geval wel dat je van het contract af kan.

Geen afspraken gemaakt

Heb je geen afspraken gemaakt over opzegging, dan wordt het een stuk lastiger. Maar ook dan is het mogelijk van een opdracht af te komen. Je moet dan wel rekening houden met een redelijke termijn. En het kan zijn dat je aan de ander schade moet betalen. Stel je geeft iemand opdracht om iedere dag je kippen te voeren voor heel 2021. De opdrachtnemer besluit het meteen goed aan te pakken en koopt voor een heel jaar kippenvoer in. Als je halverwege 2021 de opdracht opzegt, zit de opdrachtnemer nog met een half jaar voer. Als hij de opdracht niet had gehad, had hij al dat voer niet gekocht. Hij mocht er van uit gaan dat hij het voer in heel 2021 kon gebruiken en daarvoor betaald kreeg. Je kan de opdracht dan wel halverwege 2021 opzeggen, maar je moet in ieder geval de kosten voor het voer betalen.

Gemiste inkomsten

De schade bij opzeggen kan ook uit andere schade bestaan. Als de opdrachtnemer geen ruimte heeft om nieuwe opdrachten aan te nemen omdat ze druk is met jouw opdracht, leidt ze schade als je die toch opzegt. Als ze dat had geweten had ze namelijk die andere klus kunnen aannemen. Dat heeft ze nu niet gedaan. Zeg je op, dan moet je waarschijnlijk de schade van de ander hiervoor vergoeden.

Te kort schieten of wanprestatie

Als de opdrachtnemer niet doet wat hij moet doen. Dan is het duidelijk en kan je van de overeenkomst van opdracht af. Dus schiet de opdrachtnemer te kort, dat noemen we ook wanprestatie, en heb je aangegeven wat er fout gaat, dan kan je het contract beëindigen. Ook als er niks over wanprestatie in het contract is opgenomen.

Geen gevolgen

Wil je van de opdracht af en heeft opzegging voor opdrachtnemer geen gevolgen? Dan hoef je ook geen vergoeding te betalen. Misschien alleen nog een redelijke opzegtermijn maar verder niets.

Overeenkomst van opdracht vastleggen

Wil je weten of je kan opzeggen en wat daarvan de gevolgen zijn? Leg het dan vooraf schriftelijk vast. Dan weet je altijd waar je aan toe bent. Maar ook als je het niet schriftelijk vastlegt weet je nu, een overeenkomst van opdracht opzeggen is altijd mogelijk.

Overeenkomst van opdracht opzeggenOvereenkomst van opdracht opzeggen

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten