Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Is ontslag tijdens ziekte toegestaan? Lees het hier.

Stel je bent ziek en je krijgt een ontslagbrief van je werkgever. Kan je daar dan wat tegen doen? Waarschijnlijk wel. De kans bestaat dat jouw werkgever je helemaal niet mag ontslaan. Ontslag tijdens ziekte is lang niet altijd toegestaan.

                           Twee jaar ziekte

Als je ziek bent, mag je werkgever je in principe niet ontslaan in de eerste twee jaar van jouw ziekte. Dit is anders wanneer je ziek bent geworden nadat je werkgever al toestemming voor jouw ontslag had aangevraagd. Want dan staat vast dat je ziekte niet de reden is voor het ontslag. Die toestemming moet de werkgever trouwens aanvragen bij het UWV of bij de kantonrechter.

Je werkgever mag je ook in de eerste twee jaar van jouw ziekte ontslaan als je niet voldoende meewerkt aan jouw re-integratie. Bijvoorbeeld als je weigert ander werk te doen en dit werk ‘’passend’’ is.  Of wanneer je door de werkgever aangeboden cursussen of trainingen weigert te volgen.

                           Na twee jaar ziekte

Na twee jaar ziekte mag je werkgever je ontslaan, ook als je nog steeds niet beter bent. In dat geval is ontslag tijdens ziekte dus toegestaan. Je werkgever vraagt het ontslag dan aan bij het UWV. Je werkgever moet dan laten zien dat jij voldoende ondersteund bent in jouw re-integratie door de werkgever. Heeft je werkgever je niet voldoende ondersteund dan moet je werkgever je loon nog een jaar door betalen.

Ontslag tijdens ziekte

Ben je ontslagen tijdens je ziekte of na je ziekte, maar ben je het er niet mee eens? Daar kun je zelf wat aan doen. Je kunt jouw ontslag aanvechten. Doe dit zo snel mogelijk nadat je de ontslagbrief hebt ontvangen, maar zeker binnen 2 maanden nadat je ontslag krijgt. Je doet dit met een verzoekschrift. Een voorbeeld is te vinden op de website van de rechtspraak.

Vaststellingsovereenkomst

Wordt er in plaats van een ontslag een vaststellingsovereenkomst aangeboden? Lees dan hier wat je moet doen.

Ontslag tijdens ziekte. Mag dat?

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *