Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Waarom NVM Koopovereenkomst model 2022 gebruiken?

Waarom is het verstandig om de standaard NVM Koopovereenkomst model 2022 te gebruiken? Je kan toch ook gewoon afspraken maken? Toch beter van niet. Waarom, dat lees je hier.

Mondelinge koopovereenkomst

Kan je een koopovereenkomst ook mondeling sluiten. Ja dat kan zeker maar het is niet aan te raden. Waarom? Omdat mondelinge afspraken niet afdwingbaar zijn. Normaal gesproken is de regel ´een mondelinge overeenkomst is ook een overeenkomst´. Maar dat geldt niet voor overeenkomsten voor een onroerende zaak zoals een huis. Koper en verkoper zijn niet gebonden aan een mondeling gesloten koopovereenkomst voor een woning of bijvoorbeeld grond. Je kan de afspraak dus wel hebben gemaakt, maar als de ander er niet mee verder mee sta je met lege handen. Dus leg de afspraken schriftelijk vast. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Schriftelijkheidsvereiste

Is de koper een consument dan moet de koopovereenkomst schriftelijk worden vastgelegd. Maar hoe doe je dat? Is het voldoende dat koper en verkoper elkaar mailen dat de koop rond is? Nee dat is niet voldoende. De wet stelt als voorwaarde dat de koop blijkt uit een ondertekend geschrift. En een email wordt niet ondertekend en is dus onvoldoende. Hoe dus wel? Bijvoorbeeld met behulp van de het NVM koopovereenkomst model 2022. Wil je precies weten wat je daarin moet vastleggen en wat alles betekent? Klik dan hier door naar een uitgebreid artikel waarin alles wordt uitgelegd. Hier vind je ook een gratis voorbeeld model NVM Koopovereenkomst. En als je alles hebt opgenomen, zorg er dan voor dat de overeenkomst door alle partijen wordt ondertekend. Pas als dat gebeurd is weet je zeker dat het goed komt.

Makelaar

Kan de makelaar namens de koper of de verkoper een koopovereenkomst sluiten? Ja dat kan. Als de makelaar bijvoorbeeld door de verkoper is ingeschakeld en een schriftelijk voorlopig koopcontract namens de verkoper ondertekend dan kan de koper daar waarde aan hechten. De koper mag er van uit gaan dat de makelaar bevoegd is dit te doen en de verkoper te vertegenwoordigen. Maar wil je het zeker voor het onzekere, zorg dan altijd dat de overeenkomst door partijen zelf is ondertekend.

Verstandig?

Is het verstandig om zelf je huis te verkopen of een huis te kopen zonder makelaar? Dat hangt er van af hoeveel verstand je zelf hebt van het kopen of verkopen van een huis. Veel informatie kan je zelf op internet vinden. De marktprijzen van het huis kan je redelijk goed zelf inschatten door te kijken naar recente transacties van soortgelijke huizen in de buurt. Die informatie haal je heel gemakkelijk bij het Kadaster online op. Verder is een nieuwbouw of redelijk nieuw huis beter zelf te kopen of te verkopen dan een oud huis. Bij een oud huis is de kans op verborgen gebreken groter en is het vaak verstandig een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Maar ook dat kan je zonder makelaar regelen. Als laatste is het belangrijk dat je begrijpt wat er in de koopovereenkomst staat en wat dat voor jou betekent. Maar daarvoor heb je alle informatie op deze site beschikbaar. Kortom, verkopen of kopen zonder makelaar kan. En het scheelt je ook nog eens een keer een hoop geld.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *