Op internet vind je de gratis NVM koopovereenkomst model 2020 download. Erg handig natuurlijk. Maar weet je niet waar je op moet letten dan kan het ook wel erg gevaarlijk zijn. Voor je het weet zit je ergens aan vast wat je helemaal niet wil. Dat kan je veel geld kosten. Onderaan dit artikel vind je een link waar je de NVM koopovereenkomst gratis en zonder voorwaarden direct kan downloaden.
Let op, belangrijke informatie
Voordat we ingaan op de inhoud van de koopovereenkomst is het belangrijk te weten of je de koopovereenkomst in moet schrijven in het Kadaster. Dat kan erg belangrijk zijn. Lees hier waarom dat is en voorkom verrassingen.
Het komt vaak voor dat er een recht van overpad bij een woning aanwezig is. Daar ben je aan gebonden als je een huis met dit recht koopt. Zorg dat je weet waar je op moet letten en lees dit artikel eerst.
Wil je alles weten over de nieuwe regels over het aanvragen van een Energielabel of Energieindex voor je huis, lees dan dit artikel.
Het is erg belangrijk om de koop schriftelijk aan te gaan en niet mondeling. Waarom, dat lees je hier.
Welke versie?
De NVM komt geregeld met een nieuw model koopovereenkomst. Meestal zijn de wijzigingen beperkt en kan ook een ouder model prima gebruikt worden. Dit artikel gaat over de versie 2020 maar is ook voor oudere en nieuwere versies gewoon van toepassing.
Notariële akte
De NVM koopovereenkomst model 2020 wordt ook wel voorlopig koopcontract genoemd en is iets anders dan de notariële akte. De notariële akte is nodig om de woning voor het Kadaster in eigendom over te dragen en om de hypotheek te kunnen regelen. De NVM koopovereenkomst model 2020 waar het in dit artikel over gaat wordt daarvóór getekend. Met deze overeenkomst kan je vervolgens naar de notaris die dan de notariële akte opstelt.
De volgende onderdelen zijn het allerbelangrijkst van het koopcontract. Zorg dat deze in orde zijn en dat je weet wat er staat!
Verkoop en koop
Hier noem je wat er verkocht wordt. Belangrijk is dat het adres genoemd wordt. Weet je de kadastrale aanduiding niet, geen punt. Dat kan bij de notariële akte worden ingevuld. Weet je het wel, neem het dan meteen op.
Kosten/overdrachtsbelasting
Als je hier niets over hebt afgesproken zijn deze kosten voor de koper. Controleer of dit goed in de overeenkomst staat. Dit kan je een hoop geld besparen. Spreek je juist af dat verkoper ook kosten betaalt, dan neem je dat hier in de overeenkomst op.
Eigendomsoverdracht
Hier neem je op wanneer (op welke datum) de woning geleverd wordt. Dus wanneer verkoper uit het huis is en koper er in kan. Weet je nog niet precies wanneer dat is neem dan op dat de akte van levering gepasseerd wordt op een nog vast te stellen datum. Is de exacte datum nog niet bekend, zorg er dan wel voor dat er een maximale termijn wordt opgenomen, bijvoorbeeld binnen 6 maanden na ondertekenen. Doe je dat niet kan kan de verkoper in principe de levering oneindig lang uitstellen. Daar zit je niet op te wachten dus maak hier goede afspraken over.
Bankgarantie/waarborgsom
Wil je zeker weten dat de koper de woning ook echt koopt, spreek dan af dat de koper een bankgarantie of waarborgsom stelt. Neemt de koper de woning niet af, dan heb je als verkoper recht op de bankgarantie. Meestal is de bankgarantie of waarborgsom 10% van de koopprijs van de woning. Een bankgarantie kan de koper vaak gelijk met de hypotheek regelen en (de naam zegt het al) regel je bij de bank. Een waarborgsom is iets anders dan een bankgarantie. Bij een waarborgsom stort de koper 10% van de koopprijs op de rekening van de notaris. Gaat de koop niet door en is de koper de 10% boete verschuldigd, dan betaalt de notaris de waarborgsom aan de verkoper.
Staat van de onroerende zaak/gebruik
Zorg dat je hier in ieder geval opneemt waar de woning voor werd gebruikt en waar de woning voor wordt verkocht. Meestal is dit gewoon ”woning”. Dit is van belang om vast te stellen of de woning de eigenschappen bezit die koper mag verwachten. Aan een garage worden bijvoorbeeld andere eisen gesteld dan aan een woning.
In dit artikel staan ook allemaal verklaringen over verontreiniging, ondergrondse tanks en asbest. Lees dit goed door. Als je niet weet of deze zaken aanwezig zijn neem je hier op dat koper hier niet mee bekend is. Als je bijvoorbeeld wel weet dat er een ondergrondse tank aanwezig is, dan noteer je dat hier. Doe je dat niet en koper komt er later achter dan kan dit tot grote problemen leiden.
Feitelijke levering/overdracht aanspraken
Hier neem je op of de woning bijvoorbeeld verhuurd is en of de woning leeg wordt opgeleverd. Spreek je met koper af dat de woning niet leeg hoeft te worden opgeleverd, neem dat dan hier duidelijk op.
Ingebrekestelling/ontbinding
Hier staat wat er gebeurt als koper zijn verplichtingen niet nakomt. Als koper de woning bijvoorbeeld niet op tijd afneemt moet hij een boete betalen. Daar is trouwens de bankgarantie voor bedoeld die hiervoor is besproken. Eerst moet de koper ingebreke worden gesteld. Lees hier meer over ingebreke stellen.
Ontbindende voorwaarde
Dit is een belangrijk onderdeel van de overeenkomst. Hier spreek je af wanneer de koper de woning niet hoeft te kopen. Kan hij bijvoorbeeld niet op tijd een hypotheek krijgen, dan hoeft hij niet te kopen. Of komt er een bouwtechnische keuring die er niet goed uit ziet dan hoeft de koper ook niet te kopen. Deze afspraken zijn dus erg belangrijk en moeten goed worden opgeschreven.
Registratie nvm koopovereenkomst model 2020
Registeren van de NVM koopovereenkomst 2019 in het Kadaster komt niet vaak voor. Doe dit alleen als de verkoper in financiële problemen zit en er bijvoorbeeld beslag kan worden gelegd op het huis. Schrijf je dan namelijk de koopovereenkomst in bij het Kadaster en wordt daarna beslag gelegd, dan kan de koop gewoon doorgaan. Lees hier alles over het inschrijven van de koopovereenkomst bij het Kadaster en welke risico’s je voorkomt.
nvm koopovereenkomst model 2020 download
Hier vind je een gratis versie, direct te downloaden.
Kan ik de NVM koopovereenkomst 2020 altijd gebruiken?
Ja dat kan maar zorg wel dat deze is aangepast aan jouw specifieke situatie. In dit artikel lees je waar je op moet letten.
Wat is een voorlopig koopcontract?
De NVM Koopakte 2020 is een voorlopig koopcontract. De woning gaat pas in eigendom over als er een notariële akte of overdrachtsakte is getekend.
Wat is een eigendomsoverdracht?
Dit is het moment waarop de woning bij het Kadaster op naam van de koper wordt ingeschreven. Pas dan is de koper echt eigenaar van de woning en is de verkoper dat niet meer.
Moet je een koopovereenkomst registreren?
Dit is niet verplicht maar kan wel een hoop problemen voorkomen. Lees daar meer over in dit artikel.
Is de NVM Koopovereenkomst 2020 gratis?
De NVM Koopovereenkomst 2020 is een modelovereenkomst en is vrij te gebruiken. Hier hoef je dus niet voor te betalen. Maar als je advies wil van een makelaar of als je een notaris inschakelt voor de overdracht, zijn daar wel kosten aan verbonden.