Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

NVM koopakte artikel 10

Ga je een nvm koopovereenkomst gebruiken voor verkoop of aankoop van een woning. Dan is het verstandig dat je begrijpt wat er in staat. Hier leggen we je het per artikel uit.

NVM koopakte artikel 10

Leveringsakte

Sluit je een koopovereenkomst, dan is de woning nog niet meteen van de koper. Om de eigendom van de woning over te dragen moet je naar de notaris. Die stelt een leveringsakte op. Pas als de leveringsakte door koper en verkoper is getekend, wordt de koper eigenaar van de woning. Vaak duurt het wel een tijdje voordat de koper de eigendom krijgt. Totdat het zover is woont de verkoper dus nog steeds in de woning die de koper gaat krijgen. In die tijd kunnen er dingen mis gaan. Dat gebeurt gelukkig niet vaak maar het is wel belangrijk afspraken te maken voor als het toch fout gaat. Artikel 10 van de NVM koopovereenkomst 2023 is hier voor bedoeld.

Risico overgang

In artikel 10 staat dat de het risico voor de woning pas bij koper ligt als de leveringsakte is getekend. Dat is ook logisch omdat koper dan pas eigenaar is. Daarvoor is verkoper nog eigenaar en is die ook verantwoordelijk voor de woning.

Informeren

Gebeurt er iets met de woning voordat koper eigenaar is, dan moet verkoper de koper hier direct over informeren. Voor verkoper is het belangrijk om de woning te verzekeren totdat de eigendom aan koper is overgedragen. Ontstaat er schade aan de woning, dan kan de verzekeraar worden ingeschakeld.

Overmacht

Wordt de woning beschadigd of gaat deze verloren door overmacht, dan is de koopovereenkomst van rechtswege ontbonden. Wat is overmacht? Dat is een oorzaak waar niemand wat aan kan doen. Slaat bijvoorbeeld de bliksem in de woning en brandt de woning af? Dan is er sprake van overmacht. Maar gaat de verkoper nog snel even verbouwen en sloopt hij een dragende muur waardoor de woning instort? Dan is er geen sprake van overmacht omdat de verkoper zelf de oorzaak is van de schade.

Ontbinden

Als de overeenkomst is ontbonden betekent dit dat de overeenkomst niet meer bestaat en koper en verkoper geen verplichtingen meer hebben. Maar de koper kan er voor kiezen de koopovereenkomst in stand te laten en toch de eigendom van de woning te krijgen. Is de woning bijvoorbeeld afgebrand. Dan kan koper de woning alsnog in eigendom krijgen. De koper neemt dan ook de vordering van de verkoper op de verzekeraar mee over. Voordat koper dit doet is het wel belangrijk uit te zoeken hoe groot de schade is en of de verzekeraar van de verkoper ook de schade gaat vergoeden. Is dat niet het geval dan kan koper ook gewoon de ontbinding accepteren. Dan hoeft hij de woning niet te kopen en loopt hij ook geen risico.  

NVM koopakte

Wil je nog meer weten over de NVM koopovereenkomst? Lees dan dit artikel.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *