Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Welke mediation opleiding moet je kiezen? Lees het hier.

Je wilt mediator worden en zoekt een mediation opleiding? Dan kom je er al snel achter dat er veel opleidingen worden aangeboden. Maar welke is goed en waar moet je voor kiezen? Hier vind je alle tips voor een goede keus.

Wat is het precies?

Mediation is een heel breed begrip. Het betekent dat je probeert om twee personen of partijen die een conflict met elkaar hebben dichter bij elkaar te brengen. De bedoeling is dat er een oplossing voor het conflict wordt gevonden waar beide partijen mee kunnen leven. Mediation wordt bijvoorbeeld ingezet in plaats van een procedure bij de rechtbank. In zo’n procedure heb je altijd een winnaar en een verliezer. Maar als het conflict door een mediator wordt opgelost heb je twee partijen die beide tevreden zijn met de uitkomst. Mediators worden ook door werkgevers ingezet als er een conflict is tussen de werkgever en een werknemer. Ook dan kan dit een goede oplossing zijn in plaats van de gang naar de rechter.

Wie kan het worden?

Iedereen kan mediator worden. Er zijn geen bijzondere voorwaarden aan verbonden omdat het een vrij beroep is. Dit geldt in ieder geval voor de basis opleiding. Maar ook als mediator kan je je specialiseren. Bijvoorbeeld als mediator in arbeidsconflicten of bij echtscheidingen. Vaak zijn er dan wel aanvullende voorwaarden aan verbonden om de specialisatie opleiding te kunnen volgen. Dit wordt bij de informatie van de opleiding zelf aangegeven.

Welke mediation opleiding?

Je kan elke opleiding kiezen. Maar wil je bijvoorbeeld mediator worden die door de rechtbank benoemd kan worden moet je kiezen voor een opleiding die is goedgekeurd (geaccrediteerd) door de Mediators Federatie Nederland (MFN). Hier vind je een register waarin alle opleidingen staan die door de MFN zijn goedgekeurd. Deze eis stelt de Raad voor Rechtsbijstand aan mediators voor de rechtbank. Maar ook als je niet door de rechtbank benoemd wil worden is het verstandig om uit te zoeken welke opleiding geaccrediteerd is en aan voldoende kwaliteitseisen voldoen. De door de MFN geaccrediteerde opleidingen voldoen hier in ieder geval aan. Heb je een opleiding van de MFN gevolgd, dan kan je ook in hun register worden opgenomen. Dit is vaak een voorwaarde om als mediator aan de slag te gaan, niet alleen bij de rechtbank.

Welke mediation opleiding moet je kiezen?

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *