Heb je gewerkt, dan heb je recht op salaris. Maar wat nu als je werkgever opeens niet betaalt omdat er beslag is gelegd? Loonbeslag, wat is het, wanneer gebruik je het en hoe kom je er van af? Lees het hier.
Deurwaarder
Loonbeslag kan je niet zomaar leggen. Daar heb je toestemming voor nodig van de rechter. Een schuldeiser die nog geld van je moet ontvangen kan die toestemming vragen. Toestemming voor het leggen van beslag moet schriftelijk worden aangevraagd. Dat heet een beslagrekest. Als de rechter toestemming geeft kan een deurwaarder beslag leggen.
Werkgever
Met de toestemming van de rechter kan de deurwaarder naar je werkgever en kan beslag leggen. De werkgever moet dan het salaris dat voor jou is aan de deurwaarder betalen. Net zolang totdat de hele vordering waar beslag voor is gelegd en ook de kosten die daar bij horen zijn betaald. De werkgever moet je wel informeren over het gelegde beslag. Dan weet je ook waarom je minder loon krijgt en wie de schuldeiser is.
Beslagvrije voet
Kan een deurwaarder op het hele salaris beslag leggen? Nee, er bestaat ook nog zoiets als de beslagvrije voet. Dit is het deel van het salaris waar geen beslag op mag worden gelegd. Heb je bijvoorbeeld een minimum inkomen, dan mag er waarschijnlijk maar op 5% van het salaris beslag worden gelegd. De rest ontvang je alsnog. Maar verdien je meer dan is het deel waar beslag op rust ook groter.
Vakantiegeld
In mei of juni krijg je vakantiegeld en is je inkomen even veel hoger. Mag daar ook beslag op worden gelegd? Ja dat mag. En dat gebeurt ook vaak. Als schuldeiser is zelfs het beste moment om loonbeslag te leggen als het vakantiegeld wordt uitbetaald omdat er dan in een keer veel moet worden afgedragen en de schuld snel minder wordt.