Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Is een leasecontract overname mogelijk? Lees het hier.

Een leasecontract sluit je vaak voor langere tijd af. Soms wil je er eerder vanaf. Kan dat zomaar? En hoe werkt een leasecontract overname? Lees het hier

Overeenkomst

Een leasecontract is een overeenkomst. Wil je weten wat je er allemaal mee kan dan moet je de overeenkomst goed doorlezen. Vaak staat daar het antwoord al in. Vergeet niet om ook eventuele algemene voorwaarden te controleren. Dat is alleen van belang als er in de overeenkomst staat dat er voorwaarden op van toepassing zijn. Zijn er regels opgenomen in de overeenkomst of de voorwaarden over een overname, dan ben je gehouden die regels te volgen.

Financial lease of Operational lease

Er zijn twee verschillende mogelijkheden, financial lease of operational lease. Bij financial lease wordt je uiteindelijk eigenaar van de auto. Je betaalt maandelijkse leasetermijnen en daarmee betaal je rente en los je een deel van de waarde van de auto af. Heb je alle leasetermijnen betaald, dan wordt je eigenaar. Bij operational lease wordt je nooit eigenaar. Je mag de auto gebruiken maar deze blijft eigendom van de leasemaatchappij

Overname van een financial lease contract is anders dan die van een operational lease contract. Als de overeenkomst al een tijdje loopt bouw je bij een financial lease contract een waarde op. Je hebt namelijk al een deel van de waarde van de auto afgelost. Wil je zo’n contract overnemen, dan moet je altijd eerst kijken of er een waarde is opgebouwd. Is dat zo dan moet degene die het contract overnemen vaak de opgebouwde waarde vergoeden. Om te bepalen of er een waarde is opgebouwd moet je weten wat de dagwaarde van de auto is. Is de auto meer waard dan het bedrag dat met betaling van de verschuldigde leasetermijnen moet worden afgelost, dan is er een waarde opgebouwd.

Pandrecht

Vaak heeft de leasemaatschappij een pandrecht op de auto. Controleer dat goed. Het pandrecht vervalt namelijk niet vanzelf. Neem je het contract over en doe je niks met het pandrecht, dan kan de leasemaatschappij alsnog de auto terug vorderen. Voorkom dat. Meer weten over pandrecht, lees dan dit artikel.

Leasecontract overname

Overname van een contract is vaak alleen mogelijk met toestemming van de leasemaatschappij. Zorg er dus voor dat je die informeert, dan voorkom je problemen. Het kan zijn dat de leasemaatschappij informatie van je wil hebben voordat je het contract overneemt. Bijvoorbeeld gegevens over je inkomen om zeker te weten dat je de leasetermijnen kan betalen. Neem je een contract over, zorg dan dat dit op papier komt te staan en door de leasemaatschappij wordt ondertekend.

Voordelen?

Waarom zou je een leasecontract overnemen? De belangrijkste reden is vaak dat je op die manier een contract kan sluiten dat niet te lang loopt. De meeste leasecontracten worden voor een aantal jaar afgesloten. Als je een overeenkomst overneemt die al voor de helft voorbij is, verkort je de looptijd. Een andere reden kan zijn om op die manier een opgebouwde waarde in een financial leasecontract over te kunnen nemen. Dit kan een financieel voordeel hebben.

Leasecontract overname. Lees hier hoe je dat doet.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *