Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Koopovereenkomst opstellen. 7 tips voor de beste koopovereenkomst

Ga je iets verkopen, bijvoorbeeld je auto, je fiets of misschien je huis? Dan moet je de afspraken wel goed vastleggen. Lees hier 7 tips, dan kan je zelf de beste koopovereenkomst opstellen.

Let op, wil je een koopovereenkomst voor een woning opstellen? Lees dan dit artikel over de NVM koopovereenkomst 2020 en stel een koopovereenkomst snel en eenvoudig zelf op.

Hoe komt een overeenkomst tot stand?

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Dus de ene persoon biedt iets te koop aan en de andere persoon wil het graag kopen. Dan komt er een overeenkomst tot stand. Je moet het dan wel eens zijn over de details zoals de koopprijs en de staat van datgene dat je koopt.

Partijen

Ga je een koopovereenkomst opstellen, begin met op te schrijven wie de koper is en wie de verkoper. Hoe meer informatie hoe beter. In ieder geval de voor en achternaam. Als het even kan ook het adres en misschien ook de geboortedatum.

Wat wordt er verkocht?

Omschrijf zo goed mogelijk wat er verkocht wordt. Verkoop je je auto noteer dan het merk, het type en het kenteken. Verkoop je je fiets, noteer dan het merk, het type en of het een herenfiets, damesfiets, kinderfiets of bijvoorbeeld een racefiets is. Je kan ook andere kenmerken noteren zoals bijvoorbeeld de kleur.

Staat

Ga je een koopovereenkomst opstellen, beschrijf goed in welke staat het verkochte zich bevindt. Dus verkoop je je fiets die verroest is en een lekke band heeft, schrijf dan op dat de fiets gebruikt is, beschadigd is en opgeknapt moet worden. Verkoop je je auto en heeft die schade of mankementen, neem dan een lijst met alle schades en mankementen op. Op die manier voorkom je dat je na de koop met de koper discussie krijgt over gebreken die koper niet eerder had gezien.

Koopsom

Natuurlijk heel belangrijk, de koopprijs. neem niet alleen op welk bedrag betaalt moet worden maar ook hoe. Dus bijvoorbeeld contant, in 2 maandelijkse termijnen of door overmaking op de rekening van verkoper met nummer NL01RABO12345678. Als gelijk met het tekenen van de koopovereenkomst betaald wordt, schrijf dan op dat de koopprijs direct is voldaan.

Voorwaarden

Het kan gebeuren dat er voorwaarden aan de koop worden gesteld. Koper kan bijvoorbeeld verklaren dat hij wil kopen maar dat hij eerst een financiering moet krijgen. Je kan dan on de overeenkomst opnemen dat koper zijn best doet financiering te vinden voor de koop maar dat hij niet hoeft te kopen als de financiering niet lukt. Ook als er andere voorwaarden zijn afgesproken is het verstandig die in de overeenkomst op te nemen.

Toepasselijk recht

Als je van iemand koopt of aan iemand verkoopt die niet in Nederland woont, neem dan op dat Nederlands recht op de overeenkomst van toepassing is. Dan voorkom je dat als er achteraf discussie over de koop ontstaat het recht van het land waar de andere partij vandaan komt van toepassing is. Dat is namelijk niet erg handig en onduidelijk.

Bevoegde rechter

Als je dure dingen gaat verkopen zoals bijvoorbeeld een auto of een huis, dan is het goed om op te nemen welke rechter bevoegd is als er na afloop discussie over de koop ontstaat en een van de partijen wil naar de rechter. Ben je de verkoper en woon je in Maastricht, neem dan op dat de rechtbank van de woonplaats van verkoper bevoegd is. Dan voorkom je dat je naar de rechtbank in Rotterdam moet (als koper daar woont).

Heb je een goede koopovereenkomst opgesteld maar komt de ander zijn verplichtingen niet na? Lees dan hier wat je moet doen.

Koopovereenkomst opstellen. 7 tips voor de beste koopovereenkomst

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *