Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Koopovereenkomst inschrijven kadaster. Waarom en hoe?

Is een koopovereenkomst inschrijven Kadaster nodig? Wanneer doe je dat, hoe en waarom? En welke rol speelt de notaris hierbij? Lees het hier.

Koopovereenkomst inschrijven kadaster

De koopovereenkomst (ook voorlopig koopcontract genoemd) inschrijven bij het Kadaster beschermt de koper tegen veel risico’s. Hiermee spreek je af dat het huis verkocht wordt en onder welke voorwaarden. Lees hier alle tips & tricks voor de NVM koopovereenkomst 2020. Maar de eigendom van het huis is dan nog niet overgedragen aan koper. Met andere woorden, de koper is nog geen eigenaar van het huis. Dat gebeurt pas als de notariële akte of transport akte getekend is bij de notaris. Tussen het tekenen van het koopcontract en de notariële akte kunnen zich een aantal risico’s voordoen. Die voorkom je door het koopcontract in te schrijven bij het Kadaster. Inschrijven van het koopcontract is niet verplicht.

Hoe?

Koopovereenkomst inschrijven Kadaster, hoe doe je dat? De notaris schrijft het koopcontract in bij het Kadaster. Je hebt uiteindelijk voor de notariële akte ook een notaris nodig. Dus is het handig om dezelfde notaris te vragen de overeenkomst bij het Kadaster in te schrijven. De notaris stel een registerverklaring op en schrijft die in, met de koopovereenkomst als bijlage.

Risico’s

Welke risico’s voorkom je door de koopovereenkomst in te schrijven?

  • De verkoper kan de woning niet meer verhuren
  • Wordt er beslag gelegd op de woning dan kan de levering van de woning aan koper gewoon door gaan
  • De verkoper kan de woning niet aan een andere koper verkopen
  • Gaat de verkoper failliet, komt hij in de schuldsanering of onder bewind dan kan de levering van de woning aan koper gewoon door gaan
  • Koper is niet gebonden aan kwalitatieve bedingen die na inschrijving ontstaan

6 maanden

Let op dat de woning binnen 6 maanden na tekenen van het koopcontract wordt geleverd. Anders valt de bescherming die je hebt door het inschrijven van de koopovereenkomst in het Kadaster.

Advocaat

Mocht er toch iets mis gaan, dan is het verstandig een advocaat in te schakelen. Hier lees je alle tips voor het vinden van een goedkope advocaat.

Dus, koopovereenkomst inschrijven Kadaster? Nu weet je waarom!

Koopovereenkomst inschrijven kadaster. Hier lees je waarom.Koopovereenkomst inschrijven kadaster. Hier lees je waarom.

Is het inschrijven van de koopakte in het Kadaster verplicht?

Nee dit is niet verplicht maar wel verstandig om te doen. Je kan hier een hoop problemen mee voorkomen.

Waarom schrijf je een koopovereenkomst in?

Om te voorkomen dat er tussen het tekenen van het voorlopig koopcontract en het notariële contract problemen ontstaan teken je de koopovereenkomst in bij het Kadaster. Lees in het artikel welke problemen je hiermee voorkomt.

Wat zijn de kosten voor het inschrijven van een koopovereenkomst in het Kadaster?

De kosten bestaan uit de kosten die het Kadaster rekent en de kosten die de notaris rekent. De kosten van het Kadaster liggen tussen de 82,50 (eenvoudige digitale inschrijving) en 144,50 (normale inschrijving). De kosten die de notaris rekent kunnen verschillen maar zullen vaak tussen de 150 en 250 euro liggen.

Wat is KIK?

KIK staat voor Ketenintegratie Inschrijving Kadaster en is de eenvoudige digitale inschrijving. Deze inschrijving is goedkoper dan de normale inschrijving in het Kadaster. Hier vind je meer informatie over KIK.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten