Kadaster
De overheidsinstelling in Nederland waar alle eigenaren van onroerende zaken worden geregistreerd. Ben je eigenaar van een woning, dan sta je in het Kadaster ingeschreven als eigenaar. Staat de woning in het Kadaster niet op jouw naam, dan ben je juridisch geen eigenaar van de woning. Naast onroerende zaken worden ook te boek gestelde schepen in het Kadaster ingeschreven. Lees hier waarom je een koopovereenkomst moet inschrijven in het Kadaster.
Kantonrechter
De kantonrechter is de laagste rechter in Nederland. De kantonrechter behandelt alle zaken tot een bedrag van EUR 25.000,- (dit is de competentiegrens) en alle huurzaken en arbeidsrecht zaken.
Koopovereenkomst
Een schriftelijke of mondelinge overeenkomst waarmee een goed tegen een overeengekomen vergoeding (meestal geld) in eigendom aan de koper wordt overgedragen. Hier vind je 7 tips om zelf een goede koopovereenkomst op te stellen.
Kort geding
Een kort geding (ook voorlopige voorziening genoemd) is een verkorte procedure. Alleen als er sprake is van spoed kan je een kort geding starten. Heb je bijvoorbeeld een huis gekocht maar wil de verkoper de woning niet leveren en moet je wel je eigen huis uit? Dan kan je in kort geding de rechtbank verzoeken de verkoper te verplichten het huis over te dragen. Het vonnis in kort geding is een tijdelijke maatregel. Je moet nog wel een gewone procedure beginnen om de tijdelijke maatregel om te zetten in een blijvende verplichting. In de praktijk gebeurt dat meestal niet omdat de verliezer in kort geding zich vaak bij de beslissing van de rechter neerlegt.