Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Juridisch woordenboek D

Dagvaarding

Om een procedure bij de rechtbank te starten heb je een dagvaarding nodig. Hierin staat wie degene is tegen wie je de procedure voert. En wat je van de rechtbank vraagt (de vordering) en de onderbouwing daarvan. Ook staat er in welke rechtbank de beslissing moet nemen. Een dagvaarding moet altijd worden uitgebracht (verzonden) door een deurwaarder.

Derden beslag

Kijk voor de uitleg van het begrip beslag hier. Bij derden beslag wordt het beslag niet gelegd bij de schuldenaar zelf maar bij een derde. Leg je bijvoorbeeld beslag op de bankrekening van de schuldenaar, dan is dat derdenbeslag.

Detournement de pouvoir

Dit betekent misbruik van positie. Gebruik je je positie voor eigen voordeel, dan is er sprake van misbruik van positie.

Deurwaarder

Een deurwaarder mag als enige in Nederland bepaalde ambtelijke taken uitvoeren zoals bijvoorbeeld een dagvaarding uitbrengen of beslag leggen. Een deurwaarder wordt beëdigd door de rechtbank.

Dictum

Het dictum is het deel van een vonnis waarin de uiteindelijke beslissing van de rechtbank of het gerechtshof staat. Het dictum vind je aan het einde van het vonnis.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *