Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Indexering alimentatie 2021

Alimentatie wordt elk jaar geïndexeerd. Ook in 2021. Hoe ziet de indexering alimentatie 2021 er uit? En hoe bereken je die? Lees het hier.

Waarom indexering van de alimentatie?

Door de CAO afspraken en door indexeringen veranderen de lonen ieder jaar. Dat betekent dat iedereen ieder jaar meer te besteden heeft Omdat het loon ieder jaar toeneemt is afgesproken dat ook de alimentatie ieder jaar toeneemt. Dit noemen we indexeren. Indexering is een percentage waarmee de alimentatie wordt verhoogd. Dit cijfer geldt voor één jaar en gaat in op 1 januari van ieder jaar. Twee maanden eerder, dus op 1 november maakt de overheid het cijfer voor het volgende jaar bekend.

Welke alimentatie?

Alle alimentaties worden ieder jaar geïndexeerd. Dit geldt dus voor kinderalimentatie (die bestemd is voor de levensbehoefte van het kind of de kinderen) en partneralimentatie (die bestemd is voor de ex-partner). De indexering is voor kinderalimentatie en partneralimentatie gelijk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent dit cijfer.

Wat betekent indexering?

Door de indexering van de alimentatie neemt de alimentatie aanspraak toe. Met andere woorden, het vastgestelde alimentatiebedrag wordt ieder jaar iets hoger. Op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (het LBIO) kan je een rekentool vinden waarmee je de indexering van de alimentatie kan berekenen. Deze rekentool neemt automatisch de juiste indexering mee, zodat de berekening niet fout kan gaan. Deze tool vindt je hier.

Indexering alimentatie 2021

De indexering voor 2021 is vastgesteld op 3% dat betekent dat de alimentatie voor 2021 met 3% stijgt. Voor 2022 is dit cijfer nog niet bekend. Dit wordt pas bekend op 1 november 2021 en gaat in op 1 januari 2022.

Niet mee eens?

Kan je iets tegen de indexering doen? Nee dat kan helaas niet. De indexering van de alimentatie geldt voor iedereen. Als je inkomen verandert kan je misschien wel de alimentatieplicht aanpassen. Maar de indexering niet.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten