Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Incasso kosten berekenen. Zo doe je dat snel en goed

Incasso kosten berekenen klinkt moeilijker dan het is. Maar het is wel belangrijk dat je weet waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat je je aan de staffel buitengerechtelijke incasso kosten houdt. Hier lees je hoe je dat doet.

Incassobureau inschakelen

Mag alleen een incassobureau incassokosten rekenen? Nee hoor, iedereen mag dat doen. Een incassobureau is gespecialiseerd in het incasseren van vorderingen. Een incassobureau brengt ook altijd incassokosten in rekening. Maar ook het incassobureau is gebonden aan de Wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten. Dus een incassobureau inschakelen is niet nodig.

Welke kosten?

Welke kosten breng je in rekening en moeten dus betaald worden? Dit staat allemaal in de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten. Hier staat precies in welke kosten je in rekening mag brengen. De minimale kosten die je in rekening mag brengen bedragen € 40,-. Maar je mag nooit meer dan € 6775,- aan kosten rekenen. Doe je dat toch dan worden die kosten door een rechter afgewezen.

Incasso kosten berekenen

Zo bereken je de kosten volgens de Wet Normering Buitengerechtelijke incassokosten:

  • Over de eerste € 2.500,- betaal je 15% kosten (minimaal 40,- en maximaal 375,-);
  • Over de volgende € 5.000,- betaal je 10% kosten;
  • Over de volgende € 10.000 betaal je 5% kosten;
  • Over de volgende € 200.000 betaal je 1% kosten;

Voorbeeld

Stel je hebt een schuld van € 9.000,- die door een incassobureau geïncasseerd wordt. Welke kosten moet je dan betalen? Over de eerste € 2.500,- betaal je 15%. Dit is € 375,-. De schuld is hoger dan € 2.500,- dus moet je ook over de volgende € 5.000 berekenen wat de kosten zijn. Hier betaal je 10% over. Dit is € 500,-. De schuld is groter dan € 2.500,- + € 5.000,- dus moet je ook voor de 3e stap kijken wat de kosten zijn. Voor die 3e stap blijft er nog € 1.500,- over ( € 9.000,- minus € 2.500 minus € 5.000,-). Over deze laatste € 1.500,- betaal je 5% incasso kosten. Dit is € 75,-. In totaal betaal je dus aan incassokosten € 375,- + € 500,- + € 75,- = € 950,-.

Incasso kosten en consumenten

Buitengerechtelijke incassokosten bereken je als een schuld niet op tijd betaald wordt en geïncasseerd moet worden. Dit doet een deurwaarder of een incassobureau. Maar ook bijvoorbeeld een advocaat. Iedereen die de vordering incasseert is gebonden aan de Wet Normering Incassokosten. Dat betekent dat er nooit meer incasso kosten mogen worden berekend. Onthoud wel dat dit alleen voor consumenten en eenmanszaken geldt. Voor andere bedrijven geldt deze wet niet. Daar mag je hogere incasso kosten rekenen.

Incasso kosten

Buitengerechtelijke incassokosten berekenen hoeft alleen als er nog geen procedure is gestart, dus bijvoorbeeld als de vordering nog bij het incassobureau ligt. Is de vordering bij de rechtbank neergelegd, dan komen er andere kosten bij. Als je dat kan voorkomen is dat dus aan te raden. Ook kan het zijn dat je wettelijke rente moet betalen. Lees hier meer over wettelijke rente berekenen.

Staffel buitengerechtelijke incasso kosten berekenen.

Mag je altijd incasso kosten berekenen?

Nee, alleen als een schuld niet op tijd betaald wordt en je aanmaning hebt ontvangen waarin staat welke incasso kosten berekend zullen worden.

Is er een maximaal bedrag incassokosten?

Ja, als de Wet Normering Incassokosten van toepassing is mag je minimaal 40 euro en maximaal 6775 euro incassokosten rekenen.

Is er altijd een maximum aan incasso kosten?

Nee, alleen als de Wet Normering Incassokosten van toepassing is. Dat is het geval als het een vordering op een consument of eenmanszaak betreft. Voor andere vorderingen mag je hogere incassokosten rekenen.

Moet je bij de rechter ook deze kosten betalen?

Ja en nee. Op zich rekent de rechter dezelfde incasso kosten. Maar als er een procedure bij de rechter gevoerd wordt komen er nog meer kosten bij.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *