Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Alles wat je moet weten van in gebreken stellen. Met een voorbeeldbrief.

Als iemand zij afspraken niet nakomt en je wil hier iets aan doen. Dan stuur je diegene in gebreken stellen. Maar hoe doe je dat? Hier vind je ook een voorbeeldbrief ingebrekestelling.

In gebreken stellen

Je geeft iemand een opdracht. Bijvoorbeeld een aannemer om een huis te bouwen. Maar de aannemer maakt fouten en komt zijn afspraken niet na. Natuurlijk spreek je de aannemer eerst aan op de fouten en vraag je hem om het op te lossen. Maar als dat niks oplevert moet je wat anders. Als je de aannemer aansprakelijk wil stellen voor de schade als gevolg van zijn fouten moet je hem eerst in gebreken stellen. Zo doe je dat.

  • Doe het als het kan schriftelijk, per mail mag ook. Dan heb je altijd bewijs.
  • Geef duidelijk aan wat er niet goed is (wat de gebreken zijn) en hoe dit opgelost moet worden. Hoe duidelijk hoe beter.
  • Stel een redelijke termijn om de fouten op te lossen. Die termijn moet ruim genoeg zijn om de fouten ook echt op te kunnen lossen.
  • Geef aan wat je doet als de fouten niet op tijd worden opgelost. Bijvoorbeeld dat je de overeenkomst beëindigt en de schade claimt.

Wil je alles weten over in gebreken stellen? Kijk dan hier en vind al je antwoorden.

Verzuim

Heb je iemand in gebreken gesteld maar komt diegene zijn afspraken nog steeds niet na? Dan is hij in verzuim. Dat betekent dat je het recht hebt om een ander in te schakelen om de fouten op kosten van degene die in verzuim is te herstellen. Zo weet je in ieder geval zeker dat jij krijgt waar je recht op hebt. Zoek wel eerst goed uit of degene die de fouten heeft gemaakt wel goed is voor zijn geld. Want ook al moet hij de kosten die de ander maakt vergoeden, als hij geen geld heeft levert dit natuurlijk niets op.

Voorbeeldbrief in gebreken stellen

voorbeeldbrief in gebreken stellen

Wat is een in gebreke stelling?

Dit is een schriftelijke verklaring (brief of email) waarmee je aangeeft dat iemand zijn afspraken niet is nagekomen en dat hij nog een kans krijgt dit alsnog te doen.

Wat moet er in een ingebrekestelling staan?

Wat de ander had moeten doen en niet heeft gedaan (zo gedetailleerd mogelijk) en welke termijn hij krijgt om alsnog zijn afspraken na te komen.

Wat is verzuim?

Is iemand in gebreke gesteld en komt hij zijn afspraken nog steeds niet na, dan is hij in verzuim. Hij moet de schade vergoeden die jij lijdt omdat hij zijn afspraken niet nakomt.

Wat is een redelijke termijn?

Dat hangt af van de prestatie. Als iemand een huis moet bouwen is deze termijn langer dan wanneer iemand het gras moet maaien.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *