Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

In gebreke stellen. Termijn, betekenis, gevolgen en eisen

In gebreke stellen. Misschien heb je wel eens gehoord van in gebreke stellen. Maar wat is dat precies, wanneer doe je dat en hoe doe je dat?

Stel je hebt een overeenkomst met een aannemer om een schuur te bouwen. Jij verwacht dat de aannemer de schuur bouwt zoals afgesproken. Dus op tijd, goed en volgens de bouwtekeningen. Maar wat moet je doen als het niet gaat zoals je wil? Dan moet je de aannemer in gebreke stellen.

Wat staat er in

In een ingebrekestelling geef je aan wat er niet goed gaat. Als bijvoorbeeld de deur van de schuur aan de verkeerde kant zit geef je dat aan. Doe dit zo precies mogelijk zodat altijd duidelijk is wat er volgens jou niet goed is. Verder moet je een redelijke termijn geven om het werk wel goed uit te voeren. Ook dit is een heel belangrijk onderdeel van een ingebrekestelling.

In gebreke stellen termijn

Wat is een redelijke termijn? Dat hangt af van de inhoud van de overeenkomst. Voor het plaatsen van een deur is een week bijvoorbeeld redelijk. Maar voor het bouwen van een heel huis is een week veel te kort.

Gevolgen

Wat is de betekenis van een ingebrekestelling, wat zijn de gevolgen? Als de aannemer vervolgens doet wat hij moet doen zijn er verder geen gevolgen. Dat hoeft ook niet want hij komt dan zijn afspraken na. Maar als de aannemer nog steeds het werk niet goed uitvoert en de redelijke termijn is verstreken, dan is hij in verzuim.

Verzuim

Als de aannemer in verzuim is betekent dit dat hij aansprakelijk is voor jouw schade. Het gaat dan om de schade die je nu wel hebt en niet zou hebben als de aannemer zijn werk gewoon goed had uitgevoerd. Die schade moet hij aan jou vergoeden. Verder kan je in dat geval een andere aannemer inschakelen om het werk af te maken. Heb je hierdoor meer kosten, dan moet de eerste aannemer (die in verzuim is) ook die kosten aan jou betalen.

Aangetekend in gebreke stellen

Moet je een ingebrekestelling aangetekend versturen? Nee dat hoeft niet. Maar als je dat wel doet kan je wel altijd bewijzen dat je de in gebreke stelling aan hem hebt verstuurd. Je mag een ingebrekestelling ook per mail versturen. Maar zorg er dan wel voor dat je kan bewijzen dat de mail is verstuurd en ontvangen.

Ingebrekestelling termijn
Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *