Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Je huurtoeslag berekenen? Hier lees je hoe je dat doet.

Het kan een hoop schelen als de overheid meebetaalt aan je huur. Maar heb je daar recht op? Je huurtoeslag berekenen kan je eenvoudig zelf. Hier lees je hoe je dat doet.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Wie heeft er recht op een toeslag voor huur? Of belangrijker nog, heb jij er recht op? Alleen als je een zelfstandige woning huurt kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Een zelfstandige woning is een woning met een eigen voordeur. Ook woonwagens vallen hieronder. Huur je een (studenten)kamer dan heb je waarschijnlijk geen recht op een toeslag.

Alles over huur

Wil je weten wat je rechten als huurder zijn? Lees dan het artikel Wat zijn je rechten als huurder.

Wil je meer weten over een huurovereenkomst voor bepaalde tijd? Lees dan het artikel Kan je een huurcontract van 1 jaar tussentijds opzeggen.

Wil je meer weten over een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd? Lees dan het artikel Alles over het huurcontract voor onbepaalde tijd.

Wil je meer weten over een huurcontract op twee namen? Lees dan het artikel Huurcontract op twee namen.

Wil je weten wat de Huurcommissie doet en voor jou kan betekenen? Lees dan het artikel alles over de Huurcommissie.

Heb je last van geluidsoverlast? Lees dan het artikel Geluidsoverlast melden.

Huursubsidie

Huurtoeslag en huursubsidie zijn precies hetzelfde. Vroeger werd het huursubsidie genoemd. Later is dit veranderd in huurtoeslag. Dus als je huursubsidie wil aanvragen moet je bij toeslagen van de Belastingdienst zijn. Je huursubsidie berekenen doe je zoals in dit artikel wordt weergegeven.

Huurtoeslag grens 2021

De huur die je maandelijks betaalt mag niet te hoog zijn. De huurtoeslag grens 2021 is gesteld op EUR 752,33. Betaal je maandelijks minder dan EUR 752,33 aan huur, dan blijf je onder de huurtoeslag grens 2021 en kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Betaal je meer dan dit bedrag per maand dan kom je boven de huurtoeslag grens 2021 en kan je geen toeslag aanvragen.

Huurtoeslag grens 2022

De huurtoeslag grens 2022 is vastgesteld op € 763,47. Dat is dus net iets hoger dan de huurtoeslag grens 2021. De verhoging is het gevolg van indexering.

Hoeveel huurtoeslag kan ik krijgen?

Hoeveel huurtoeslag je krijgt is afhankelijk van een aantal dingen. De hoogte van de huur, de hoogte van je inkomen, de omvang van je vermogen en dat van eventuele medebewoners. Heb je bijvoorbeeld een laag inkomen, dan krijg je meer toeslag dan iemand met een hoger inkomen. Als je wel recht hebt op een toeslag maar is dat bedrag lager dan EUR 24 per jaar, dan hoeft de overheid dit bedrag niet te betalen. In dat geval ontvang je helaas niks.

Hoe bereken ik huurtoeslag?

Wil je weten waar je recht op hebt, voer dan een proefberekening uit. Dat kan heel gemakkelijk op de website van de belastingdienst. De link naar de juiste pagina vind je hier. Zorg dat je weet wat je toetsingsinkomen is. Weet je niet wat dat precies is, dan kan je dat ook op de website lezen. Verder moet je weten hoeveel huur je betaalt en als je medebewoners hebt, wat hun geboortedata zijn. Vul dit online in en er wordt direct berekend hoeveel toeslag je krijgt. Daarna kan je gemakkelijk meteen huurtoeslag aanvragen. Het is goed te weten dat het een proefberekening is. Het is dus niet erg als de gegevens die je invult niet (helemaal) juist zijn.

Mijntoeslagen.nl

Op de website www.mijntoeslagen.nl vind je alle informatie over de toeslagen waar je recht op hebt. Ook de huurtoeslag die je krijgt kan je hier vinden. Via mijntoeslagen.nl kan je de huurtoeslag ook snel aanpassen. Ga je verhuizen of een andere huur betalen? Pas dat aan via mijntoeslagen.nl en je regelt het direct. Je kan inloggen op mijntoeslagen met je Digid.

Huurtoeslag studenten

Gelden er andere regels voor huurtoeslag voor studenten? Nee daar zijn geen speciale regels voor. Dus ben je student dat bereken je de huurtoeslag zoals in dit artikel staat. Gebruik daarbij de rekenhulp van de Belastingdienst, die werkt ook voor huurtoeslag voor studenten. Dan weet je snel waar je aan toe bent.

Let op!

LET OP: Op internet zijn er bedrijven die voor jou huurtoeslag aanvragen. Die bedrijven maken ook gewoon van de rekenhulp van de belastingdienst gebruik. Je krijgt niet meer en ook niet sneller huurtoeslag. Maar deze bedrijven vragen wel geld voor hun hulp. Kan je het zelf, doe het dan zelf. Dat scheelt een hoop geld.

Huurtoeslag grens 2021. Huurtoeslag grens 2022.

Wie heeft recht op huurtoeslag?

Huur je een zelfstandige woning dan heb je recht op huurtoeslag.

Hoeveel huurtoeslag krijg je?

Hoeveel huurtoeslag je krijgt is afhankelijk van de hoogte van de huur, de hoogte van je inkomen, de omvang van je vermogen en dat van eventuele medebewoners.

Hoe bereken je huurtoeslag?

Op deze site vind je een rekenhulp van de Belastingdienst.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *