Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Een huurcontract op twee namen, kan dat? Jazeker!

Als je een woonruimte huurt is het belangrijk wie de huurder is. Want die heeft het recht de woning te bewonen. Maar hoe doe je dat als er meer bewoners zijn. Kan je dan een huurcontract op twee namen zetten? En hoe doe je dat? Dat lees je hier.

Huurcontract op twee namen

Je kan in een huurovereenkomst twee huurders opnemen als formeel huurder. Dus een huurcontract op twee namen is mogelijk. Dit kan alleen met toestemming van de verhuurder. Die moet instemmen met het opnemen van twee personen in de overeenkomst.

Wat zijn de voordelen?

Wat zijn de voordelen om twee huurders in het contract op te nemen? Stel je doet het niet en je hebt één huurder maar er wonen twee mensen. Degene die in het huurcontract staat wil graag verhuizen, de ander niet. Als de formele huurder toch verhuist, heeft de andere bewoner geen enkel recht om daar te wonen. Want hij heeft geen huurcontract. Als beide bewoners als huurder in de overeenkomst staan, hebben ze allebei, los van elkaar het recht om daar te wonen. Dat is het voordeel van twee huurders in de overeenkomst. Voor de verhuurder kan het ook een voordeel hebben. De verhuurder kan namelijk twee personen aanspreken op betaling van de huur. Betaalt de ene niet, dan kan de andere huurder worden aangesproken.

Wat zijn de nadelen?

Als er maar één huurder is en twee bewoners, heeft de huurder meer rechten. Als de bewoners ruzie krijgen, kan de bewoner die geen huurder is, niet in de woning blijven wonen zonder de ander. De huurder kan wel blijven wonen zonder de andere bewoner. Daar moet je vooraf goed over nadenken. Als er twee huurders zijn en er ontstaat ruzie, hebben ze beide evenveel rechten. Maar dan is het weer de vraag wie de woning moet verlaten.

Als er twee huurders zijn en een van hen wil de woning verlaten kan dat niet zomaar. De vertrekkende huurder moet dit wel met de verhuurder regelen, anders blijft hij huurder en dus net als de andere huurder verantwoordelijk voor betalen van de huur.

Is een huurovereenkomst op twee namen mogelijk?

Een huurcontract op 2 namen is dus mogelijk. Maar denk goed na of het in jouw situatie ook echt handig is en of je het moet doen.

Meer info over huur?

Wil je weten wat je rechten als huurder zijn? Lees dan het artikel Wat zijn je rechten als huurder.

Wil je meer weten over een huurovereenkomst voor bepaalde tijd? Lees dan het artikel Kan je een huurcontract van 1 jaar tussentijds opzeggen.

Wil je meer weten over een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd? Lees dan het artikel Alles over het huurcontract voor onbepaalde tijd.

Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag? Lees dan het artikel Je huurtoeslag berekenen.

Wil je weten wat de Huurcommissie doet en kan? Lees dan het artikel alles over de Huurcommissie.

Huurcontract op twee namen, zo doe je dat.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *