Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Lees alles over een huurcontract onbepaalde tijd.

De looptijd van een huurcontract is belangrijk. Dan weet je hoe lang je iets mag gebruiken of hoe lang je huur ontvangt. Vaak is er een bepaalde tijd voor de huur afgesproken. Maar dat hoeft niet. Een huurcontract onbepaalde tijd bestaat ook. Juridisch zijn er dan wel wat verschillen. Let dus op.

Let op, meer info voor huurders

Wil je weten wat al je rechten als huurder zijn? Klik dan door naar dit artikel.

Wil je weten of je een huurcontract van één jaar tussentijds kan opzeggen, lees dan dit artikel.

Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag? Lees dan het artikel Huurtoeslag berekenen.

Wil je weten of je een huurcontract op twee namen kan zetten, kijk dan hier.

Wil je weten wat de Huurcommissie voor je kan betekenen? Lees dan het artikel alles over de Huurcommissie.

Wil je weten wat een energielabel voor jou als huurder betekent, lees dan dit artikel.

Huurcontract onbepaalde tijd

Is er een termijn in de huurovereenkomst opgenomen? Dan is er sprake van een huur voor bepaalde tijd. Meestal zie je een termijn van een, twee of vijf jaar. Is er geen termijn in het contract opgenomen, dan is er een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Opzeggen huurcontract door huurder

De huurder Zegt de huurder op, let dan op de opzegtermijn. Dit is minimaal een termijn gelijk aan de betalingstermijn. Dus betaal je iedere maand huur, dan is de opzegtermijn minimaal een maand. Betaal je iedere 3 maanden huur, dan is het drie maanden. De opzegtermijn is altijd maximaal drie maanden. Zeg de huur op met een aangetekende brief of met een deurwaardersexploot. Dit staat in de wet dus doe dit ook echt, wil je zeker zijn dat de huur eindigt.

Opzeggen huurovereenkomst door verhuurder

Een verhuurder moet zich aan meer regels houden als hij de huur wil opzeggen. De verhuurder moet net als de huurder met een aangetekende brief opzeggen. De opzegtermijn voor de verhuurder is minimaal 3 maanden. Loopt de huur al langer dan een jaar dan komt er voor elk jaar een maand bij. Dus loopt de huur al 2 jaar dan is het 4 maanden en bij drie jaar is het vijf maanden.

Na de opzegging heeft de huurder 6 weken de tijd om met het opzeggen van de huur in te stemmen. Stemt de huurder in dan eindigt de huur na de opzegtermijn. De huurder hoeft niet in te stemmen. Stemt hij niet in dan eindigt de huur ook niet. De verhuurder moet dan naar de rechter om de huur te beëindigen.

De verhuurder moet bij het opzeggen een reden aangeven waarom hij opzegt (opzeggingsgrond). Alleen de gronden die in de wet staan gelden. Heeft de verhuurder andere redenen om op te zeggen dan hoeft de huurder niet in te stemmen en zal de rechter de huur ook niet beëindigen. De gronden die in de wet staan zijn dringend eigen gebruik, sloop of renovatie van het gehuurde of de huurder gedraagt zich niet als goed huurder (huurachterstand of huurder houdt zich niet aan de regels). De verhuurder moet de opzeggingsgrond ook kunnen bewijzen.

Wanneer kan je een huurcontract niet opzeggen

Het komt voor dat een contract voor onbepaalde tijd voor een minimum periode van één jaar wordt gesloten. Als dat het geval is kan de huur het eerste jaar niet worden opgezegd. Niet door de huurder én niet door de verhuurder. Let daar dus goed op.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten