Een huurcontract 1 jaar tussentijds opzeggen is vaak mogelijk, maar niet altijd. Wil je er van af? Lees hier alles over de opzegtermijn huurcontract 1 jaar.
Let op, meer info over huur!
Wil je alles weten over al je rechten als huurder, klik dan hier door naar dit andere artikel.
Wil je alles weten over een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, klik dan door naar dit artikel.
Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag, kijk dan meteen hier.
Wil je een huurcontract op twee namen, kijk dan hier hoe je dat doet.
Wil je weten wat de Huurcommissie voor jou kan betekenen? Lees dan dit artikel over de Huurcommissie.
Wil je weten wat voor invloed een Energie index of Energielabel op de huurprijs heeft, lees dan dit artikel over het energielabel en index.
Waar moet je op letten als je een seniorenwoning wil huren? Lees dit artikel.
Voor huur van een winkelruimte kijk je hier.
En huren van een garagebox, een opslagruimte of parkeerplaats? Dan lees je dit artikel eerst.
Zelfstandige woning
Huur je een zelfstandige woning (woonhuis of appartement) voor een vaste periode van 2 jaar of langer? Dan kan je de huur pas na die vaste periode opzeggen. Maar is de vaste periode korter dan 2 jaar dan kan je de huur wel tussentijds opzeggen. Dus een huurcontract van 1 jaar kan je tussentijds opzeggen. Dit kan sinds 1 juli 2016 door invoering van de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015. Maar let op! Alleen de huurder mag in deze situatie opzeggen, de verhuurder niet! Zeg je op, let dan wel op de opzegtermijn.
Onzelfstandige woning
Huur je een onzelfstandige woning (een kamer) voor een vaste periode van 5 jaar of langer? Dan kan je de huur pas na die vaste periode opzeggen. Huur je voor een kortere periode dan 5 jaar dan kan de huurder de huurovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds opzeggen. Ook nu kan de verhuurder dit niet. Zeg je op, let dan wel op de opzegtermijn.
Opzegtermijn
Wat is de opzegtermijn huurcontract 1 jaar? De opzegtermijn is hetzelfde als de betalingstermijn en minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. Betaal je iedere maand de huur dan is de opzegtermijn één maand. Maar staat in het huurcontract een langere opzegtermijn dan de betalingstermijn? Dus bijvoorbeeld 3 maanden opzegtermijn terwijl je iedere maand de huur betaalt? Dan gaat de wettelijke regel voor de afspraak in het huurcontract. Dus ook dan is de opzegtermijn gewoon 1 maand (en niet 3). De opzegtermijn huurcontract 1 jaar bereken je dus op deze manier.
Ontbinding huurovereenkomst
Wat is ontbinding van een huurovereenkomst en wat zijn de gevolgen. Ontbinding betekent dat de overeenkomst wordt beëindigd en niet meer van toepassing is. Dus opzegging van de huurovereenkomst is ook meteen een ontbinding van de huurovereenkomst. Ontbinding kan ook als de verhuurder zijn verplichtingen niet nakomt. Meer hierover vind je in dit artikel over je rechten als huurder.
Einde termijn
Een huurcontract voor bepaalde tijd eindigt automatisch als de termijn die overeengekomen is voorbij is. De verhuurder moet het aflopen van het huurcontract wel altijd tijdig aan de huurder melden. Dit moet de verhuurder minimaal 1 maand en maximaal 3 maand voor het einde van het huurcontract schriftelijk doen.
Wat gebeurt er als er in het huurcontract staat dat de overeenkomst na het verstrijken van de einddatum in goed overleg telkens voor één jaar wordt voorgezet. De rechter vindt dat er dan geen sprake is van een tijdelijke huurovereenkomst maar voor een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. De huur eindigt dus niet vanzelf.
Aangetekend
Wil je het huurcontract bepaalde tijd opzeggen, dan moet dat schriftelijk en met een aangetekende brief. Je hoeft geen reden voor opzegging op te geven. Een aangetekende brief verstuur je bijvoorbeeld via een PostNL punt. Ga daar naar toe met je brief en verstuur deze aangetekend. Je krijgt een bewijs van verzending en als de verhuurder de brief ontvangt krijg je daar ook een bewijs van. Zo kan je altijd laten zien dat de huur op tijd is opgezegd.
Huur opzeggen per mail
De huur opzeggen moet je aangetekend doen. Maar mag het ook met een mailtje? Eigenlijk niet maar het kan wel. Wil je per mail opzeggen houd je dan aan de volgende regels.
- Gebruik een mailadres dat de verhuurder zelf ook al heeft gebruikt om informatie over de huur aan je toe te zenden;
- Zeg de huur op en vraag een bevestiging van de ontvangst van de mail én van de opzegging;
- Controleer of je de bevestiging van de verhuurder ook echt per mail krijgt. Een telefonische bevestiging is niet voldoende want je kan achteraf nooit bewijzen dat de verhuurder heeft ingestemd;
- Zorg dat je de mail op tijd verstuurt. Ontvang je geen bevestiging van de verhuurder, dan kan je altijd nog met een aangetekende brief de huur opzeggen.
Kan je een huurcontract 1 jaar tussentijds opzeggen
Ja, dat kan altijd.
Wat is een zelfstandige woonruimte?
Dit is bijvoorbeeld een woning of een appartement.
Wat is een onzelfstandige woonruimte?
Dit is bijvoorbeeld een kamer in een huis.
Kan ik een huurovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds opzeggen?
Ja dat kan als de vaste periode korter is dan twee jaar. Huur je voor 2 jaar of langer dan is tussentijds opzeggen niet zomaar mogelijk.
Welke opzegtermijn moet ik gebruiken?
De opzegtermijn is hetzelfde als de betalingstermijn en minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden.
Eindigt mijn huurovereenkomst voor bepaalde tijd vanzelf?
Een huurcontract voor bepaalde tijd eindigt automatisch als de termijn die overeengekomen is voorbij is.