Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Kan je een huurcontract 1 jaar tussentijds opzeggen? Ja!

Een huurcontract 1 jaar tussentijds opzeggen is vaak mogelijk, maar niet altijd. Wil je er van af? Lees hier alles over de opzegtermijn huurcontract 1 jaar.

Let op, meer info over huur!

Wil je alles weten over al je rechten als huurder, klik dan hier door naar dit andere artikel.

Wil je alles weten over een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, klik dan door naar dit artikel.

Wil je weten of je recht hebt op huurtoeslag, kijk dan meteen hier.

Wil je een huurcontract op twee namen, kijk dan hier hoe je dat doet.

Wil je weten wat de Huurcommissie voor jou kan betekenen? Lees dan dit artikel over de Huurcommissie.

Wil je weten wat voor invloed een Energie index of Energielabel op de huurprijs heeft, lees dan dit artikel over het energielabel en index.

Zelfstandige woning

Huur je een zelfstandige woning (woonhuis of appartement) voor een vaste periode van 2 jaar of langer? Dan kan je de huur pas na die vaste periode opzeggen. Maar is de vaste periode korter dan 2 jaar dan kan je de huur wel tussentijds opzeggen. Dus een huurcontract van 1 jaar kan je tussentijds opzeggen. Dit kan sinds 1 juli 2016 door invoering van de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015. Maar let op! Alleen de huurder mag in deze situatie opzeggen, de verhuurder niet! Zeg je op, let dan wel op de opzegtermijn.

Onzelfstandige woning

Huur je een onzelfstandige woning (een kamer) voor een vaste periode van 5 jaar of langer? Dan kan je de huur pas na die vaste periode opzeggen. Huur je voor een kortere periode dan 5 jaar dan kan de huurder de huurovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds opzeggen. Ook nu kan de verhuurder dit niet. Zeg je op, let dan wel op de opzegtermijn.

Opzegtermijn

Wat is de opzegtermijn huurcontract 1 jaar? De opzegtermijn is hetzelfde als de betalingstermijn en minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. Betaal je iedere maand de huur dan is de opzegtermijn één maand. Maar staat in het huurcontract een langere opzegtermijn dan de betalingstermijn? Dus bijvoorbeeld 3 maanden opzegtermijn terwijl je iedere maand de huur betaalt? Dan gaat de wettelijke regel voor de afspraak in het huurcontract. Dus ook dan is de opzegtermijn gewoon 1 maand (en niet 3). De opzegtermijn huurcontract 1 jaar bereken je dus op deze manier.

Einde termijn

Een huurcontract voor bepaalde tijd eindigt automatisch als de termijn die overeengekomen is voorbij is. De verhuurder moet het aflopen van het huurcontract wel altijd tijdig aan de huurder melden. Dit moet de verhuurder minimaal 1 maand en maximaal 3 maand voor het einde van het huurcontract schriftelijk doen.

Wat gebeurt er als er in het huurcontract staat dat de overeenkomst na het verstrijken van de einddatum in goed overleg telkens voor één jaar wordt voorgezet. De rechter vindt dat er dan geen sprake is van een tijdelijke huurovereenkomst maar voor een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. De huur eindigt dus niet vanzelf.

Aangetekend

Wil je het huurcontract bepaalde tijd opzeggen, dan moet dat schriftelijk en met een aangetekende brief. Je hoeft geen reden voor opzegging op te geven.

Kan je een huurcontract 1 jaar tussentijds opzeggen

Ja, dat kan altijd.

Huurcontract 1 jaar tussentijds opzeggen. Mag dat? Hoe doe je dat? Lees het hier.
huurovereenkomst bepaalde tijd opzeggen. Weet waar je op moet letten.

Wat is een zelfstandige woonruimte?

Dit is bijvoorbeeld een woning of een appartement.

Wat is een onzelfstandige woonruimte?

Dit is bijvoorbeeld een kamer in een huis.

Kan ik een huurovereenkomst voor bepaalde tijd tussentijds opzeggen?

Ja dat kan als de vaste periode korter is dan twee jaar. Huur je voor 2 jaar of langer dan is tussentijds opzeggen niet zomaar mogelijk.

Welke opzegtermijn moet ik gebruiken?

De opzegtermijn is hetzelfde als de betalingstermijn en minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden.

Eindigt mijn huurovereenkomst voor bepaalde tijd vanzelf?

Een huurcontract voor bepaalde tijd eindigt automatisch als de termijn die overeengekomen is voorbij is.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *