Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Welke hoogte voor een erfafscheiding is toegestaan?

Ga je een schutting in je tuin neerzetten? Of heb je last van de coniferen van de buren? Dan is het goed om te weten welke hoogte voor een erfafscheiding is toegestaan en wat mag en niet mag als het om erfafscheidingen gaat. Je leest het hier.

Erfgrens

Wil je weten waar je de erfgrens loopt? Vaak zijn er meetpaaltjes van het kadaster aanwezig. Dit zijn ijzeren buizen die op de kruispunten van de percelen in de grond zijn geslagen. Zijn die er niet en weet je niet waar de erfgrens loopt? Kijk dan in het Kadaster. Daar zijn tekeningen te vinden waar de grens is te zien. Nog niet duidelijk? Laat dan een perceel opnieuw inmeten door het Kadaster.

Hoogte erfafscheiding

Een muur of schutting in de achtertuin of naast het huis mag niet hoger zijn dan twee meter. En in de voortuin mag die maar één meter hoog zijn. Gek genoeg gelden er voor bomen en heggen geen regels voor de maximale hoogte. Maar bomen, struiken en heggen mag je dan weer niet te dicht bij de erfgrens plaatsen. Een boom moet minimaal op twee meter afstand staan van de erfgrens en een heg of struik moet op minimaal een halve meter van de erfgrens geplaatst worden. Hou je je niet aan deze regels dan kunnen de buren je verplichten de schutting, muur, boom of heg te verwijderen. Kijk dan wel eerst goed of de gemeente niet afwijkende regels heeft of dat de boom of heg niet hoger is dan de schutting. Want in dat geval mag de boom of de heg er toch wel weer staan, ook als staat deze dichterbij de erfgrens dan toegestaan.

Mandelig

Een schutting, muur of heg die op de erfgrens is geplaatst is mandelig. Dat wil zeggen dat deze eigendom is van de beide perceeleigenaren. Dat kan handig zijn omdat beide verantwoordelijk zijn voor onderhoud. Maar het kan ook lastig zijn. Als je bijvoorbeeld de schutting wil vervangen door een andere schutting moeten beide eigenaren hiermee instemmen. Wil je geen mandelige schutting, muur of heg? Zorg dan dat je die op je eigen perceel plaatst en niet precies op de erfgrens. Dan is die van jou en bepaal jij wat er mee gebeurt.

Verjaring

Heb je last van een boom van de buren die te dicht bij staat of van een heg? Als de boom er al langer staat dan 20 jaar kan je hier niets meer tegen doen. Dit noemen we verjaring. Maar hoe bewijs je dat? Bijvoorbeeld door oude foto’s te gebruiken of verklaringen van buren die daar al lang genoeg wonen. Maar ook het Kadaster heeft een archief met oude luchtfoto’s waar je gebruik van kan maken. Het archief van het Kadaster vind je hier.

Kosten

Is de schutting mandelig? Dan zijn de kosten voor aanschaf, het plaatsen en onderhoud voor beide buren. Staat de schutting of de heg op één perceel en dus niet op de erfgrens, dan komen deze kosten voor de eigenaar van het perceel.

Burenrecht

Wil je nog meer lezen over burenrecht? Lees dan dit artikel.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten