Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Hoe word je advocaat? Lees het hier

Wil je advocaat worden? Welke opleiding heb je nodig, welke ervaring en hoe lang duurt het? Lees er hier alles over.

Advocatenwet

Alle voorwaarden waar je aan moet voldoen staan in de Advocatenwet, artikel 2. Voor het gemak vind je hierna alle verplichtingen.

Opleiding

Eerst moet je een opleiding volgen. Een bachelor en master opleiding rechten is een goed begin. Wil je in Nederland werken dan ligt de richting Nederlands recht voor de hand. Tijdens je studie kan je je specialiseren. Dan kies je bijvoorbeeld voor strafrecht, internationaal recht of fiscaal recht. Maar je kan ook kiezen voor een algemene richting en pas in de vervolg opleiding een specialisatie. Voor alles is wat te zeggen. Kan je niet kiezen? Kies dan voor de algemene richting.

Stage

Wil je zeker weten dat de functie van advocaat echt wat voor je is, loop dan eerst stage. Dit is een student stage en is geen onderdeel van de beroepsopleiding. Een stage kan je zelf regelen. Benader een kantoor waar je wil werken en vraag of je stage kan lopen. Veel advocatenkantoren hebben de mogelijkheid om stage te lopen. Een stage duurt meestal een week of zes. In die tijd kan je een goed beeld krijgen van de functie van advocaat.

Stagiair

Ga op zoek naar een kantoor waar je in dienst mag komen als advocaat stagiair. Zorg er voor dat je nieuwe werkgever je ook echt de mogelijkheid biedt de beroepsopleiding te volgen. Sommige kantoren werken ook met juristen. Die volgen niet de beroepsopleiding.

Patroon

Voor de beroepsopleiding moet je begeleid worden door een patroon. Dat is een advocaat die minimaal zeven jaar werkervaring heeft. Meestal is de patroon werkzaam op het kantoor waar jij ook werkt maar dat hoeft niet. Je kan ook kiezen voor een buiten patroon. Dit is een advocaat die op een ander kantoor werkt.

Beëdiging

Ook een beëdiging door de rechtbank is noodzakelijk. De rechtbank controleert of je aan alle voorwaarden hebt voldaan en keurt daarmee goed dat je je advocaat noemt.

Beroepsopleiding

Ben je stagiair en heb je een patroon? Dan kan je beginnen met de beroepsopleiding. Volg je deze opleiding dan mag je jezelf al advocaat noemen. Je mag alleen nog geen eigen kantoor beginnen. In de beroepsopleiding volg je verschillende vakken en moet je tentamens maken. Slaag je daarvoor dan is de beroepsopleiding afgerond.

Hoe word je advocaat

Heb je de beroepsopleiding met goed gevolg afgerond en ben je drie jaar advocaat stagiair geweest, dan krijg je je stageverklaring. Vanaf dat moment is je opleiding afgerond, ben je geen advocaat stagiair meer en mag je je eigen advocatenkantoor beginnen als je dat wilt. Hoe word je advocaat? Nu weet je het.

Hoe word je advocaat? Lees hier alles wat je moet weten.

Wat is een advocaat stagiair?

Werk je bij een advocatenkantoor en volg je de beroepsopleiding? Dan ben je advocaat stagiair.

Wat is een patroon?

Een patroon is een advocaat met minimaal zeven jaar werkervaring. Een patroon heb je nodig om de beroepsopleiding te kunnen volgen.

Wat is een stageverklaring?

Heb je de beroepsopleiding met goed gevolg afgerond en heb je drie jaar stage gelopen als advocaat stagiair? Dan krijg je je stageverklaring en is je stage afgerond.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *