Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Hoe vind je een goede advocaat? 7 tips

Waarschijnlijk heb je niet vaak een advocaat nodig. Maar als je er een nodig hebt, hoe vind je een goede advocaat? Hier vind je 7 tips. Wil je weten hoe je een goedkope advocaat vindt? Dat lees je hier.

Hoe vind je een goede advocaat?

Tip 1

Zoek naar een advocaat die gespecialiseerd is in het rechtsgebied waar je naar op zoek bent. Wil je bijvoorbeeld scheiden zoek dan naar een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen ook wel personen & familierecht genoemd. Je kan op de website van het kantoor zoeken welke specialisaties er zijn.

Tip 2

De informatie op de kantoorwebsite zegt al iets. Maar wil je zeker weten dat die specialisatie ook echt up to date is, controleer dan het rechtsgebiedenregister. Dit is het register van de orde van advocaten waarin voor iedereen wordt bijgehouden welke specialisaties hij of zij heeft en of de benodigde opleidingen hiervoor zijn gevolgd. Met de juiste specialisatie weet je zeker dat alle benodigde kennis in huis is.

Tip 3

Stel de vraag hoeveel ervaring de advocaat heeft met het behandelen van jouw probleem. Heb je een heel specifiek probleem dan kan het zijn dat niet iedereen daar voldoende ervaring mee heeft. Zoek net zo lang totdat je de juiste ervaring gevonden hebt.

Tip 4

Vraag referenties op. Als een advocaat tevreden klanten heeft vraag dan of je daar contact mee mag opnemen om te vragen waarom die klant tevreden is. Zo kom je er snel achter of de klant inderdaad echt tevreden is en waarom. Dan weet je snel genoeg of het voor jou een goede match is.

Tip 5

Vraag in je omgeving informatie op over een goede advocaat. Als je vrienden of familie tevreden zijn is de kans groot dat jij dat ook zal zijn. En je weet zeker dat de informatie die je van hun krijgt betrouwbaar is.

Tip 6

Zoek op Google of op review websites naar ervaringen met een advocaat. Neem de resultaten die je vindt wel altijd met een korreltje zout. Soms heeft iemand een hele slechte ervaring omdat er iets kleins mis ging terwijl het echter werk misschien wel heel goed is uitgevoerd. Probeer de reviews dus altijd goed te lezen en bedenk of de kritiek die iemand heeft ook voor jou een negatieve ervaring op zou leveren.

Tip 7

Vraag voordat je de opdracht verstrekt of de advocaat gratis een plan van aanpak wil maken of bijvoorbeeld een eerste brief wil sturen. Zo kan je zien hoe hij werkt en of hij zijn afspraken nakomt. Heb je er toch niet een goed gevoel bij dan hoef je niet met hem in zee en kan je zonder problemen verder zoeken totdat je iemand hebt gevonden waar je wel vertrouwen in hebt.

Hoe vind je een goede advocaat. Lees het hier. 7 tips!

Is een gespecialiseerde advocaat beter dan een advocaat die niet gespecialiseerd is?

Dat hoeft niet zo te zijn maar is toch wel vaak het geval. Een gespecialiseerde advocaat richt zich op een bepaald rechtsgebied en kan daar alle tijd aan besteden. Zo krijgt hij meer ervaring en heeft hij meer tijd om opleidingen te volgen op dat gebied. Meestal zorgt dat er voor dat een gespecialiseerde advocaat ook echt beter is.

Moeten alle advocaten verplicht een opleidingen volgen?

Ja, dit moeten alle advocaten doen. Ieder jaar moet een advocaat een bepaald aantal opleidingen volgen om advocaat te mogen blijven. Als een advocaat niet aan deze regel voldoet kan hij uiteindelijk van het tableau geschrapt worden. Hij mag dan geen advocaat meer zijn.

Is een advocaat van een groot kantoor beter dan een advocaat van een klein kantoor?

Dit hoeft niet zo te zijn. Maar een advocaat van een groot kantoor heeft wel veel collega’s en kan zich dus specialiseren. Ook kan hij advies vragen van collega’s die andere specialisaties hebben. Dit is een groot voordeel. Een advocaat van een klein kantoor heeft meestal geen specialisatie en werkt op heel veel verschillende rechtsgebieden. Daardoor kan het zo zijn dat een advocaat van een groot kantoor beter is dan een advocaat van een klein kantoor.

Kan ik klagen over een advocaat?

Ja dat kan. Als je niet tevreden bent over een ingeschakelde advocaat kan je een klacht indienen. Doe dit eerst bij het kantoor van de advocaat zelf. Levert dit niets op, dien dan een klacht in bij de deken. De deken is de toezichthouder over de advocaten en moet klachten over advocaten in behandeling nemen.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *