Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Handelsnaam vastleggen, hoe doe je dat?

Heb je een bedrijf dan heb je vaak ook een handelsnaam. Maar wat is dat precies en hoe bescherming je die het best? En mogen anderen die ook gebruiken?

Handelsnaamwet

Volgens deze wet is iedere naam waarmee een partij aan het handelsverkeer deelneemt een handelsnaam, ook wel bedrijfsnaam genoemd. Dus heb je een website, stuur je facturen, maak je folders of onderneem je andere activiteiten waarbij je de naam van je bedrijf gebruikt, dan is hier sprake van.

Handelsnaam vastleggen

Je handelsnaam vastleggen, hoe doe je dat? Moet je een bedrijfsnaam bij de KVK (Kamer van Koophandel) registreren? Nee dat hoeft niet. Ook als je een naam niet bij de KvK registreert heb je nog steeds een handelsnaam. Het kan wel handig zijn de naam bij de KvK te registreren omdat je dan altijd kan aantonen dat je die naam voor je bedrijf gebruikte.

Domeinnaam

Is een domeinnaam ook een handelsnaam? Dat hangt er van af of je de domeinnaam gebruikt om aan het handelsverkeer deel te nemen. Gebruik je de domeinnaam voor de website van je onderneming, dan is het een handelsnaam. Lees hier meer over domeinnamen.

Gebruik

Mogen anderen mijn bedrijfsnaam gebruiken? Nee dat mag niet zonder jouw toestemming. Maar alleen als de producten of diensten die worden aangeboden soortgelijk zijn en de regio waarin dit gebeurt gelijk is. Dus als je bakker bent in Amsterdam en je hebt de bedrijfsnaam ”Bakkerij bakt ze bruin” dan kan je wel optreden tegen een andere bakker die die naam in Amsterdam wil gebruiken maar niet tegen een bakker die dit in Breda wil doen.

Optreden

Hoe bescherm je je bedrijfsnaam en wat moet ik doen als iemand anders mijn naam gebruikt? Neem eerst contact op met de andere partij die jouw bedrijfsnaam gebruikt en leg de situatie uit. Stopt hij niet met het gebruik van de naam dan kan je een procedure starten bij de rechtbank. Je kan dan ook schadevergoeding vorderen voor het gebruik van je naam.

Wat is een handelsnaam. En je handelsnaam vastleggen, hoe doe je dat? Hoe voorkom je een inbreuk? Lees het hier.

Wat is een handelsnaam?

Iedere naam die gebruikt wordt om aan het handelsverkeer deel te nemen is een handelsnaam.

Moet je een handelsnaam inschrijven bij de KvK?

Nee dit hoeft niet. Ook als je dit niet doet heb je nog steeds een handelsnaam. Maar het kan wel handig zijn als bewijs.

Is een domeinnaam ook een handelsnaam?

Ja, als de domeinnaam wordt gebruikt om aan het handelsverkeer deel te nemen wel.

Wie mag mijn handelsnaam gebruiken?

Alleen als je daar toestemming voor geeft mogen anderen jouw handelsnaam gebruiken in de regio waar je werkt. Buiten jouw regio mogen anderen je handelsnaam wel gebruiken.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *