Advoinfo wordt mogelijk gemaakt door advertentie inkomsten. Om de website voor iedereen beschikbaar te maken vragen we u om uw Adblocker uit te schakelen.

Geluidsoverlast melden. Waarom? Lees het hier.

Overlast van geluid van je buren of een bedrijf dat vlakbij ligt komt veel voor. Wat kan je er aan doen? Moet je geluidsoverlast melden? En bij wie moet je dat doen? We leggen het stap voor stap uit.

Ga in gesprek

Heb je last van geluid van anderen? Ga dan eerst in gesprek. Zoek uit waar het geluid vandaan komt en wie het veroorzaakt. Vaak weet degene die de overlast veroorzaakt niet eens dat hij dat doet. Dus als je daarover eerst in gesprek gaat kan het best wel eens zo zijn dat het in de toekomst voorkomen kan worden. En als het toch nodig is dat er geluid gemaakt wordt, kan je afspraken maken over de tijden waarop je daar het minst last van hebt. Zelf oplossen is vaak mogelijk en is ook het snelst. Dus probeer dat eerst!

Overlast

Niet alle geluiden zijn ook direct overlast. Dat betekent niet dat je er geen last van kan hebben. Maar als het geen overlast is kan je een ander ook niet verplichten er iets aan te doen. Iedereen moet gewone leefgeluiden van anderen accepteren. Wat zijn leefgeluiden? Bijvoorbeeld:

  • spelende kinderen;
  • hoesten;
  • overdag stofzuigen;
  • dichtslaan van deuren.

Je kan wel afspraken maken met anderen om er voor te zorgen dat leefgeluiden niet storend zijn. Maar lukt het niet hier afspraken over te maken dan kan je de ander niet verbieden leefgeluiden te maken.

Geluidsoverlast melden

Is er sprake van echte overlast (geen leefgeluiden) en valt er met de overlast veroorzaker niet te praten? Dan is het verstandig om een melding te maken van geluidsoverlast. Maar hoe doe je dat precies, en bij wie?

Huur je een woning? Dan meldt je geluidsoverlast bij je verhuurder, bijvoorbeeld een woningbouw vereniging. De verhuurder is verplicht om iets te doen aan geluidsoverlast. Dat noemen we het ongestoord woongenot. Lees hier alles over de rechten die je hebt als huurder. Heb je bijvoorbeeld last van de bovenburen omdat die met hakken over het laminaat lopen. Dan kan je verhuurder aan de bovenburen vragen om isolatie aan te brengen. Of de verhuurder kan isolatie in jouw woning aanbrengen.

Woon je in een appartementencomplex, dan kan je geluidsoverlast melden bij de Vereniging van Eigenaren (VVE). Dat doe je alleen als het geluid ook in het appartementencomplex zelf wordt veroorzaakt. Komt het geluid van buiten dan meld je de overlast bij de gemeente. De VVE moet onderzoek doen naar de overlast en probeert een oplossing te vinden. Als lid van de VVE heb je er recht op dat er actie wordt ondernomen.

Ben je geen huurder en woon je niet in een appartementencomplex, meld de overlast dan bij de gemeente. De gemeente doet onderzoek en bekijkt of er inderdaad sprake is van geluidsoverlast en of dat verholpen kan worden.

Is er sprake van acute geluidsoverlast, bijvoorbeeld een feest in de buurt waarbij de muziek erg hard staat? Dan meld je dat via het landelijke meldnummer van de politie: 0900-8844.

Procederen

Levert een gesprek en een melding niets op? Dan kan je er altijd voor kiezen om een procedure te starten tegen de overlast veroorzaker. Je vraagt de rechter dan om de veroorzaker te verplichten om te stoppen met het veroorzaken van de overlast. Meestal heb je hier een advocaat voor nodig. Wil je weten hoe je aan een goede advocaat komt? Lees dan dit artikel.

Geluidsoverlast melden? Waarom en hoe, lees het hier.

Wat is geluidsoverlast?

Niet alle geluiden gelden als overlast. Gewone leefgeluiden zoals hoesten en deuren die dichtslaan gelden niet als overlast.

Wanneer meld je geluidsoverlast?

Lukt het niet om in overleg een eind te maken aan de overlast, meld het dan bij je verhuurder, de VVE of de gemeente.

Waarom meld je geluidsoverlast?

Als je melding maakt van geluidsoverlast moet je verhuurder, de VVE of de gemeente actie ondernemen. Zij hebben vaak meer mogelijkheden dan jij en kunnen dan hopelijk een einde maken aan de overlast.

Wat als er sprake is van accute geluidsoverlast?

Wordt je midden in de nacht wakker van de geluidsinstallatie van de buren? Meld dit dan bij de politie: 0900-8844

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *